prijsvergelijken

Alles wat je moet weten over internet en tv vergelijken

28 november 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Annick

Is je internet en tv abonnement bijna afgelopen? Misschien is het dan nu de tijd om een nieuw internetpakket af te sluiten! Een internetpakket is een vrij complex product dus vergelijken is dan een goed idee. Maar waar begin je mee? Als je je afvraagt wat al die verschillende internetverbindingen betekenen voor je abonnement en welke internetsnelheid je nodig hebt, lees dan even verder. Op deze pagina leg ik je alles uit over internet en tv vergelijken. Zodat jij weet hoe je heel eenvoudig een goed passend internet en tv-abonnement vindt. Als je weet waar je op moet letten, dan vergelijk je internet snel en makkelijk. En als je niet zoveel kennis hebt van internet en geen idee hebt waar het allemaal over gaat, lees dan ook eens onze wegwijzer in internetbegrippen.

Inhoud

   

  Internet en tv vergelijken

  Internet en tvVoordat je bedenkt bij welke provider je een abonnement wilt afsluiten en met welke snelheid en verbinding, moet je eerst achterhalen wat er mogelijk is op jouw adres. Het vergelijken begint met het invullen van de postcodecheck. Die vind je op de pagina 'Internet en TV Vergelijken'. Vul je postcode en huisnummer in zodat het aanbod op jouw persoonlijke situatie wordt gebaseerd. Op de meeste adressen zijn er meerdere internetverbindingen beschikbaar: kabel, DSL en op steeds meer adressen glasvezel. Je hebt dan dus keuze maar wat zijn nu de verschillen tussen DSL, kabel en glasvezel? En hoe weet je nu welke internetsnelheid je nodig hebt? Dit kan namelijk je keuze voor een internetverbinding bepalen.

  Goedkoper internet

  Wanneer je moeite hebt met het voldoen van je internetrekening, dan loont het zeker de moeite om kritisch te kijken welke opties je gebruikt. En als je bijna nooit gebruikmaakt van je vaste telefoonlijn, kijk dan eens of een abonnement met alleen internet en tv voor jou voordeliger is. En wat als je denkt dat je huidige abonnement nog steeds de beste is? Zorg dan dat deze ook in de vergelijker meegaat, zodat je zeker weet of je jouw abonnement moet verlengen of juist beter kunt overstappen. Kijk je niet zoveel tv? Dan is het zonde om voor allerlei tv-pakketten te betalen die je niet of nauwelijks gebruikt. Lees ons blog over tv-kijken zonder abonnement om uit te vinden hoe je dat aanpakt en wat je daarvoor nodig hebt.

  Welke internetsnelheid heb jij nodig? internetsnelheid

  De juiste internetsnelheid kiezen, kan best lastig zijn. In de vergelijker staat bij elk pakket een bepaalde internetsnelheid aangegeven in Mb/s. Dit staat voor Megabit per seconde. Zowel de up- als downloadsnelheid worden aangegeven in Mb/s. De uploadsnelheid bepaalt hoe snel je iets online kunt zetten en de downloadsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden of foto's kunt downloaden. De internetsnelheden die in de vergelijker staan, zijn de downloadsnelheden. 

  Zo bepaal je jouw internetsnelheid

  Om een indicatie te geven van de benodigde internetsnelheid, zijn er twee vragen die je kunt beantwoorden:

  • Op hoeveel apparaten wordt er in huis gebruik gemaakt van internet? Hoe meer mensen dit tegelijk doen, hoe meer Mb/s je nodig hebt. 
  • Surf je alleen wat op internet of game/stream je ook? Voor gamen en streamen is een hogere snelheid nodig dan alleen surfen op internet. 
  <20 Mb/séén computer in huis waarop gesurft en gemaild wordt 
  20 - 30 Mb/s meerdere computers/laptops in huis en af en toe een film downloaden
  >50 Mb/s met meerdere apparaten tegelijk op internet, gamen en muziek/films streamen

  Welke internetverbinding is geschikt voor jou? DSL-Glasvezel

  Er zijn drie soorten internetverbindingen en elke verbinding heeft zo zijn voordelen. Er gaan een paar mythen de ronde over internetverbindingen, die wel iets genuanceerder liggen. Voor de geschikte internetverbinding is het dan ook handig om je hierin eerst te verdiepen. We hebben het verschil tussen DSL, kabel en glasvezel al eens in een artikel uitgebreid beschreven, in het kort zet ik het hieronder nog even voor je op een rij.

  DSL-internet

  DSL staat voor Digital Subscriber Line. Hierbij komt de internetverbinding via een draad de telefoonlijn binnen maar hoef je geen telefoonabonnement voor te hebben. Bij DSL is de internetsnelheid afhankelijk van de afstand tussen je huis en de telefooncentrale. Hoe langer de afstand die draad moet afleggen, hoe lager de snelheid. De snelheid verschilt dus per adres en soms kan de internetsnelheid op je adres lager uitkomen dan de provider aanbiedt in het abonnement. De maximale downloadsnelheid bij DSL is 100 Mb/s. Voor DSL-internet is een IS/RA-punt vereist. De provider KPN heeft de IS/RA-punten aangelegd. Toch kan het zijn dat je geen IS/RA-punt in huis hebt. Dat geldt vooral voor oude huizen of woningen in de buitengebieden. (Lees meer over internet in de buitengebieden.)

  ADSL en VDSL

  DSL is de verzamelnaam voor ADSL en VDSL. ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Het verschil tussen ADSL en VDSL is de downloadsnelheid. VDSL is een nieuwere verbinding en gemaakt van glasvezel in plaats van koper. Hierdoor kan VDSL dus een hogere downloadsnelheid behalen dan ADSL.  

  Kabelinternet

  Kabelinternet gaat via de kabel je huis binnen. Het overgrote deel is gemaakt van glasvezel en alleen het laatste stukje dat je huis binnen komt, is van kabel. Bij kabelinternet kun je je tv en computers aansluiten op de kabel. Maar een draadloos netwerk met wifi is ook mogelijk. Er is altijd maar één kabelaanbieder in een gebied actief en in 90% van de gevallen is dit de provider Ziggo. De werkelijke internetsnelheden bij kabel zijn altijd gelijk aan de beloofde snelheden. De minimale downloadsnelheid is 40 Mb/s en maximaal 300 Mb/s. Kabelinternet is alleen in combinatie met tv af te sluiten.

  GlasvezelGlasvezelinternet 

  Glasvezel is de nieuwste vorm van internetverbinding en hierdoor op nog niet alle plekken beschikbaar. Dit is een glasdraad die naar je huis toe loopt en zorgt voor een hele stabiele verbinding. Bij glasvezel zijn de up- en downloadsnelheid gelijk aan elkaar, in tegenstelling tot de andere verbindingen. Dit is één van de voordelen van glasvezel want dit maakt glasvezel de meest snelle internetverbinding. De snelheden kunnen wel tot 500 Mb/s gaan. In ongeveer 30% van Nederland ligt nu glasvezel en dit wordt steeds meer uitgebreid. 

  Wat voor soort internetpakket kies jij? 

  Als de juiste internetsnelheid en internetverbinding gekozen zijn, heb je waarschijnlijk keuze uit een aantal internetpakketten. Wat moet je nu kiezen? Je kunt natuurlijk kijken naar het goedkoopste pakket maar er zijn veel meer factoren van belang bij het vergelijken. Is het internetpakket makkelijk te installeren?

  Internet en tv of internet, tv en bellen? Alles-in-1

  Het kan zijn dat alleen internet en tv voor jou voordeliger is. Zeker als je vaak met je mobiel belt en de vaste telefoon nauwelijks nog gebruikt. Als je dan de vaste telefoon uit huis doet, is het makkelijk om je mobiele belminuten aan te passen. Maar er zijn ook situaties waarbij een alles-in-1 pakket voordeliger is. Bel je vaak naar het buitenland? Met de vaste telefoon is dit voordeliger. Voor de echte fanatieke beller, is er ook nog onbeperkt bellen aan een alles-in-1 pakket toe te voegen. In de vergelijker kun je zowel internet en tv pakketten als alles-in-1 pakketten met elkaar vergelijken. 

  kidspakketEen extra zenderpakket of meer tv opties? 

  Of allebei, dat kan natuurlijk ook. Alle providers hebben de mogelijkheid om extra zenderpakketten te bestellen. Een zenderpakket bestaat uit een aantal premium zenders met een bepaald thema zoals kids of sport. En met de vele tv-opties is het tv-aanbod helemaal naar jouw wens te maken. Zo kun je functies toevoegen zoals programma's opnemen, terugkijken of pauzeren. Met de handige filters 'tv opties' en 'zenderpakketten' zie je meteen alle beschikbare pakketten met jouw persoonlijke wensen. Bedenk ook dat je een aantal dingen moet weten over digitale tv, lees daarom eerst het artikel over  overstappen op digitale tv.

  Zelf installeren of door een monteur laten doen?

  Ben jij handig en is een internetpakket installeren voor jou een eitje? Veel providers bieden een doe-het-zelf pakket aan met een stappenplan waarmee de installatie zo gepiept is. Hiermee kun je ook nog eens geld besparen want bij sommige providers kost het wel wat om een monteur langs te laten komen. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je juist graag een monteur wilt laten komen. Gebruik dan de filter 'gratis monteur'. Je vergelijkt dan alleen de pakketten waarbij een monteur gratis langs komt. Let er wel op dat niet providers meteen een monteur laten komen. Het kan zijn dat je eerst de installatie zelf kunt proberen en als dat niet lukt, een monteur gratis langs komt. In de top 5 makkelijk te installeren internetpakketten zie je bij welke provider je moet zijn als het gaat om makkelijke installaties.  

  Tips voor internet en tv vergelijkentips

  Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kunnen deze  tips voor het vergelijken van internet en tv zeker helpen:

  • Het juiste internet en tv abonnement is een persoonlijke keuze. Het bepalen van een goede internetsnelheid is gebaseerd op je eigen situatie. Anderen kunnen bijvoorbeeld 20 Mb/s veel te weinig vinden maar voor jou kan dit meer dan voldoende zijn. Ook heeft iedereen weer andere wensen qua tv-aanbod. Bij de ene provider kan jouw favoriete tv-zender in het standaard aanbod zitten terwijl je bij de ander er een extra tv-pakket bij moet bestellen. 
  • Bedenk wat je wensen zijn en gebruik de filters. Er zijn veel mogelijkheden bij een internet en tv abonnement. Zeker het tv-aanbod is helemaal naar jouw wens in te vullen. Gebruik hiervoor alle filters zoals tv-opnemen, programma gemist of de verschillende zenderpakketten. Dit maakt het vergelijken eenvoudiger. 
  • Als je dan toch overstapt, verdiep je dan even in de verschillen tussen digitale, analoge en interactieve tv. DigitaleTV biedt een aantal voordelen ten opzicht van analoge televisie. Lees meer over overstappen op digitale TV
  • Let op de werkelijke snelheid bij een DSL-verbinding. Ben je aan het vergelijken en zijn er een aantal internetpakketten met DSL-internet beschikbaar op je adres? Kijk dan altijd goed of de werkelijke snelheid gelijk is aan de beloofde snelheid. Bij elk pakket in de vergelijker is aangegeven of de snelheid die de provider belooft, ook echt behaald kan worden op je adres. Dit staat onder 'werkelijk'. 
  • Bekijk hoe een provider scoort ten opzichte van andere providers. De keuze voor het juiste internetpakket hangt ook af van de internetprovider. Hoe kies je een internetprovider als je er geen verstand van hebt? Elke provider heeft zo zijn voordelen. Reviews over internetproviders kunnen je dan goed helpen. In de vergelijker staat onder elk pakket een aantal sterren. Deze sterren zijn gebaseerd op de score van de desbetreffende provider. Klik op de sterren en je ziet hoe deze score tot stand is gekomen. 
  • Oude e-mailadres meenemen naar je nieuwe providerAls je bij je huidige internetprovider een e-mailadres hebt aangemaakt, wil je die misschien graag bij het overstappen meenemen naar je nieuwe provider.  Helaas is dit niet mogelijk, bij geen enkele provider. Als je nog niet bent overgestapt, kun je je huidige e-mail koppelen aan een Hotmail of Gmail account. Als je dan bent aangesloten op je nieuwe provider, hoef je niet bang te zijn dat je alle mailtjes kwijt raakt. 

  Verlengen of overstappen? 

  Als je de contractperiode bijna is afgelopen, is dit een belangrijke vraag voor jouw abonnement: verlengen of overstappen? Om hierachter te komen, is het handig om eerst te gaan vergelijken. Je vult je postcode en huisnummer in en kunt dan alle beschikbare pakketten vergelijken. Als je huidige pakket hieruit als beste komt, zit je nog goed en kun je gewoon verlengen. Maar vaak hebben providers nieuwe aanbiedingen of is het aanbod veranderd. Heb je moeite met het voldoen van je huidige internet en tv rekening? Je kunt vaak een hoop besparen met overstappen. Bij het vergelijken zie je al snel of het goedkoper kan. Bijkomend voordeel met overstappen is het gebruik van nieuwe internetapparatuur. Dit verbetert de kwaliteit van internet in huis. Het loont dan om over te stappen naar een nieuwe internetprovider. 

  Zo vind je de beste internet en tv-deal kwaliteit

  De beste deal is voor iedereen verschillend. Er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten voor het vinden van de beste internet en tv aanbieding. Kijk bijvoorbeeld of jouw huidige mobiele provider gebruik maakt van combivoordeel als je er ook internet en tv zou afsluiten. Je hoeft hier geen hele zoektocht naar te doen. Doorloop deze stappen:

  • Vul je postcode en huisnummer in zodat het systeem na kan gaan welke providers en pakketten bij jou geleverd kunnen worden.
  • Vink de filter 'ik bel mobiel bij' aan, dan zie je meteen of jouw provider combivoordeel aanbiedt.
  • Sorteer op snelheid met behulp van het schuifje. (20 MB/s is traag vergeleken met 100 MB/s.)
  • Sorteer op 'Prijs' als je de prijs van een internetpakket erg belangrijk vindt, dit kan zowel op maandprijs als jaarprijs. Met één klik op de knop zie je meteen welk internetpakket het voordeligst is. Mocht je je afvragen hoe de jaarprijs tot stand is gekomen, klik dan op de 'info' knop bij de jaar prijs en je ziet meteen het totale kostenoverzicht.
  • Let op de extra's die in het pakket zitten. Een aantal providers breiden het tv-aanbod uit met een eigen tv-zender of met toegang tot wifi(hot)spots. Let hierop bij het vergelijken en haal zo het beste uit je internet en tv abonnement
  • Je kan op onze site de tv-zenderpakketten zeer uitgebreid filteren zodat je abonnement precies datgene bevat wat je graag wenst.

  Hulp bij het vergelijken 

  Mocht je na dit artikel nog vragen of problemen hebben met het vergelijken dan staat onze klantenservice voor je klaar. Je kunt de chat altijd openen. Hier worden alle vragen snel beantwoord. De klantenservice is ook telefonisch bereikbaar via 085-8888566. 

   

  over internet en tv vergelijken

  Annick

  Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.

  Geen reacties
  Laat hier een reactie achter
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Schrijf een reactie!
  Schrijf een reactie!
  Bedankt voor uw reactie
  Wij controleren het bericht.