prijsvergelijken

Interactieve tv of Digitenne

8 september 2015 (laatste wijziging 23 november 2018) door Coen

We krijgen vaak de vraag via de chat welke de beste keuze is als het gaat om het aansluiten van (digitale) televisie: interactieve tv of Digitenne.

In principe zorgen alle vormen van digitale TV voor een betere beeld- en geluidskwaliteit t.o.v. analoge TV. Met digitale TV heb je geen last meer van ruis en trillingen. Kies je voor Interactieve TV, Digitenne of Satelliet tv?

Interactieve tv, Digitenne of Satelliet tv

Interactieve tv

Qua gebruiksgemak is Interactieve TV de meest luxe vorm van digitale TV vanwege de interactieve toepassingen waaronder Video on Demand, Programma Gemist, HDTV en extra zenderpakketten. Interactieve TV biedt in het basispakket meer zenders aan dan Digitenne. Daarnaast zijn er interactieve tv-diensten als Programma Gemist en Begin Gemist beschikbaar.

Digitenne

Digitenne (DVB-T) werkt via een draadloos signaal met een kleine, losse TV-antenne naast de televisie. Digitenne is voordelig, maar biedt geen interactieve toepassingen. Digitenne ontvangt zijn signaal vanuit de lucht en niet via de kabel. Dat kan van pas komen in bijvoorbeeld een recreatiewoning. Via een kleine antenne worden de signalen opgevangen en daarna via een decoder met een smartcard omgezet in beeld op de TV. Dat lijkt een beetje op hoe het vroeger ging, maar Digitenne levert digitale beeld en geluidskwaliteit op die niet te vergeleken is met de kwaliteit van vroeger. Als je kiest voor Digitenne heb je een standaard aantal TV- en radiozenders voor zeer lage abonnementskosten. Het aanbod programma's is voor veel mensen echter wat karig. Wanneer je het pakket wilt uitbreiden, zijn hier extra kosten aan verbonden. Dat geldt ook voor het aansluiten van meerdere televisies in een woning op een abonnement. Per televisietoestel zijn hier kosten aan verbonden. Wanneer je woning geen kabel of DSL aansluiting heeft is Digitenne natuurlijk een oplossing. Het kost je niet veel aan abonnementskosten per maand, maar je zal wel een beetje ruis af en toe op de koop toe moeten nemen. Dat is mede afhankelijk van de ontvangst in jouw regio, die schijnt namelijk in een aantal regio’s matig tot slecht zijn. En mocht de ontvangst normaliter redelijk tot goed zijn, dan kan een langsrijdende tram, een mobiele telefoon of een betonnen muur roet in het eten gooien Ten slotte geeft Digitenne een minder scherp beeld dan satelliet TV. 

Satelliet tv

Dan heb je nog Satelliet tv. Satelliet tv (van CanalDigitaal) werkt via de Astra satelliet en daar gebruik je een schotelantenne bij. Satelliet tv biedt geen interactieve toepassingen maar wel de meeste zenders en zenderpakketten plus HDTV. Satelliet tv is een alternatief voor kabel tv maar dan voor een lagere prijs. In Nederland kijken naar schatting ongeveer 800.000 Nederlandse huishoudens televisie via de satelliet. Naar verwachting neemt dit aantal toe de komende jaren en zal dit vooral ten koste gaan van Digitenne.

Interactieve tv of digitenne, de conclusie

Voor de meeste mensen geldt dat ze in hun woning kiezen voor interactieve tv. Interactieve tv is veel luxer en biedt gewoonweg veel meer mogelijkheden. Digitenne is geschikt voor gebruik in een recreatiewoning zodat je daar tegen geringe kosten toch televisie kan kijken. De kosten voor Satelliet tv zijn voor een recreatiewoning alleen interessant als je er vaak verblijft.

 

Interactieve tv versus digitenne tv

 

 

Coen

Terug naar vergelijking
Start de chat