prijsvergelijken

Internetradio, de voor- en nadelen

7 mei 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Michelle

Maak jij gebruik van internetradio? Of zet je liever een 'ouderwetse' radio aan? Tegenwoordig kan je ook radiostations zoals 538 beluisteren via het internet. Internetradio biedt voordelen ten opzichte van de 'ouderwetse' radio maar ook nadelen. Wat kies jij?

Radio is en blijft populair

Het medium radio bestaat al sinds 1895. De radio is dus al eeuwenoud en destijds een enorme doorbraak in de massacommunicatie. Door de radio konden mensen ineens het nieuws direct horen en hoefde ze niet te wachten op de kranten. In 1899 was er voor het eerst op grotere afstand radiocommunicatie geweest tussen Frankrijk en Engeland. Hoewel het dus al in de negentiende eeuw begon, is het medium radio nog steeds populair. Op kantoor, in winkels, in de auto en bij veel mensen ook thuis.

Voordelen internetradio

Radio luisteren via het internet kent vele voordelen. Kies voor een internet abonnement met voldoende MB/s zodat je niet over 4G maar over de wifi kan luisteren.

Ontvangst over de grens

Je kan in het buitenland via het internet naar je favoriete Nederlandse radioshows luisteren, en daardoor ook het nieuws volgen. Dit is vooral handig als je gesproken taal in het buitenland niet zo goed kan volgen. Dit kan alleen wel een dure grap worden wanneer je geen wifi-verbinding hebt. Hier in Nederland kan je ook allerlei radiostations ontvangen vanuit de hele wereld! Zo luister je bijvoorbeeld naar radioprogramma's uit Turkije, België of Amerika, alles is mogelijk zolang het maar over het internet wordt uitgezonden.

Radio op tablet, laptop en smartphone

Doordat je radio luistert via het internet heb je niet per se een echte radio nodig, je hebt alleen wel een laptop, tablet of smartphone nodig. Deze kan je vaak met een snoertje inpluggen in je geluidinstallatie, en dan luister je dus zonder extra kosten voor een radio naar je favoriete radioshows. Mits je verbonden bent met internet via wifi.

Podcast

Een podcast is eigenlijk een radiostation maar dan net iets anders. Zo luister en download je niet gewoon, je 'streamt' je muziek en eventueel tv-shows. Het is gemakkelijk om je eigen afspeellijsten te maken, eigenlijk stel je zo een beetje je eigen radiostation samen. Dit doe je door je met een app of op het web te abonneren op verschillende podcasts en deze in een bepaald mapje te stoppen. Zo heb je bijvoorbeeld je eigen 'dance' of 'jazz' mapje. Podcasts zijn niet alleen om muziek mee te luisteren, je kan ook (vaak gratis) tv-shows 'streamen' en als je je abonneert op een bepaalde podcast dan wordt het automatisch gedownload als er een nieuwe aflevering bij komt. Ditzelfde principe geldt voor muziek. Leuke apps hiervoor zijn: Overcast (gratis voor iPhone), Stitcher (gratis voor iPhone en Android) en Pocket Cast (Android €2,99 en iPhone €3,59). Het gave is dat je ook het nieuws kan luisteren, of politiek nieuws en zelfs TedTalks! Zo kan je helemaal op de hoogte blijven van bijvoorbeeld de Amerikaanse politiek, als je hierin geïnteresseerd bent. Het is een leuke variatie op je dagelijkse radioshows.

Nadelen internetradio

Naar de radio luisteren via het internet heeft echter ook nadelen ten opzichte van de 'ouderwetse' radio.

Afhankelijk van wifi of mobiel internet

Als je buitenshuis internetradio wilt luisteren is het soms best lastig dat je afhankelijk bent van je verbinding. Je moet dus gebruikmaken van een mobiel abonnement met voldoende MB/s of via openbare wifi goede ontvangst regelen. Gebruik je die verbinding met meerdere personen tegelijk, dan kan dat van invloed zijn op de ontvangst.

Misschien extra apparatuur nodig

Als je het belangrijk vindt dat het geluid goed is, bij muziek luisteren bijvoorbeeld, dan zal je moeten zorgen voor extra aansluiting zodat je het geluid over de boxen kan laten gaan.

Extra kosten MB

Als je niet veel mobiele data in je abonnement hebt, is het eigenlijk ook best zonde om die op te maken aan de radio. In zo'n geval is een analoge radio toch wel erg handig. Een analoge radio is ook relatief goedkoop, je betaalt immers niets om in de auto verschillende zenders te kunnen ontvangen maar wel om diezelfde zenders op je telefoon te ontvangen.

 

Voordelen van internetradio

Michelle

Mijn naam is Michelle. Ik ben een IBO-student aan de Universiteit Leiden en ben redacteur bij Prijsvergelijken.nl. Doordat ik veel schrijf over internetpakketten en mobiele telefonie, ben ik nu specialist op het gebied van internet en tv en mobiele abonnementen. Als content medewerker doe ik altijd mijn best om complexe producten zo duidelijk mogelijk uit te leggen in artikelen om zo klanten verder te helpen.