prijsvergelijken

In slechts 5 minuten weet je alles over internetapparatuur!

19 augustus 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Annick

Bij het uitzoeken van een internetabonnement vliegen de internettermen je om de oren. Hoe is jouw kennis over internetapparatuur? Ben je bekend met de term CI+ module of weet je het verschil tussen een modem en een router? Misschien heb je er wel eens van gehoord maar de precieze betekenis ken je niet. Het is wel zo fijn dat je bij het afsluiten van een abonnement weet wat alles betekent. Daarom kun je nu in slechts vijf minuten alles leren over internetapparatuur.

Inhoud

  Als je een internet en tv-abonnement afsluit, heb je met een aantal zaken te maken. Je ontvangt bij een abonnement (geleende) apparatuur zoals een modem en een tv-ontvanger. Met het installeren kun je begrippen tegenkomen zoals wifi en router. Ik leg je alle termen over internetapparatuur uit zodat jij helemaal op de hoogte bent.

  Modem

  De term modem is een afkorting van Modulator-Demodulator. Een modem zet signalen om in een verbinding die geschikt is om getransporteerd te worden. Klinkt misschien wat vaag maar in feite verandert het modem de interverbinding (DSL, kabel of glasvezel) die binnenkomt in je huis zodat jij gebruik kan maken van internet. Een modem ontvang je meestal van de provider en wordt dan voor je geïnstalleerd.

  Router

  De router regelt het verkeer van gegevens tussen alle apparaten met internetmogelijkheden in huis. Als je op je laptop naar een bepaalde site gaat, loopt dit eerst via de router. De router maakt het mogelijk om op meerdere apparaten te kunnen internetten. Tegenwoordig bestaan er routers die zijn ingebouwd in het modem. Je ontvangt een modemrouter bij het internetabonnement dat je afsluit. Soms leen je deze en anders koop je de modemrouter van de provider.

  Wifi

  Het woord wifi kennen we inmiddels nu wel. Door de komst van wifi hoeven we in huis geen lelijke kabels aan te leggen. Buitenshuis kunnen we nu op veel plekken online zijn door middel van wifi-hotspots. Wifi is kort gezegd de draadloze verbinding waarbij we gegevens kunnen verzenden op korte afstand. De afkorting wifi lijkt te staan voor Wireless Fidelity maar niets is minder waar. De echte naam voor wifi is Wireless LAN. Alleen dit klinkt een stuk minder aantrekkelijk en daarom is de term wifi bedacht (als tegenhanger van HiFi).

  Dongel

  De term dongel wordt vaak gelinkt aan KPN maar meerdere providers hebben dit in het assortiment. Een dongel is een USB-stick die je kunt aansluiten op een laptop of computer om mobiel te internetten. Een andere naam voor dongel is USB-modem. Je kunt hiermee overal internetten. Er zit een simkaart in en is op te waarderen met prepaid tegoed of een abonnement. Er zijn dongels met 3G of 4G internet. Als je tablet een usb-ingang heeft, is een dongel ook hierop te gebruiken. Een dongel is vooral handig voor mensen die vaak onderweg zijn en gebruik willen maken van snel internet op hun laptop of tablet. Gebruik je het vooral voor je werk? Er zijn ook zakelijke abonnementen beschikbaar met dongels.

  Draadloze ontvanger

  Een draadloze ontvanger is handig, zeker als je al die kabels zat bent. Je kunt draadloos tv-kijken met behulp van een tv-verbindingsset. Een verbindingsset bestaat uit twee adapters die je beide in het stopcontact kunt doen. Één adapter kun je aansluiten op de modemrouter en de andere adapter sluit je aan op de tv. Dit is een goede oplossing als je bijvoorbeeld op een tweede tv interactieve tv wilt bekijken. Ook al staat deze tv op zolder, je hebt dan gewoon alle functies van interactieve tv.

  Tv-ontvanger

  Zonder tv-ontvanger kun je weinig zenders ontvangen. Het wordt ook wel een decoder genoemd. Een tv-ontvanger is een kastje dat er voor zorgt dat het digitale signaal door de tv wordt ontvangen. Met een tv-ontvanger kun je gebruik maken van interactieve tv. Naast veel zenders kun je ook programma's opnemen of terugkijken. Per provider verschilt het welke extra's je hierbij nog meer ontvangt. Zodra je abonnementen van internet en tv providers gaat vergelijken zie je in het overzicht de extra's van alle providers.

  CI+ module insteekkaart

  Wil je liever geen extra kastje voor je tv? Dan is er nog een andere mogelijkheid. De CI+ module is een insteekkaart die je in de tv stopt. Zo kun je digitale tv ontvangen zonder een kastje,kabel of extra afstandsbedieningen. De enige kabel die je hier voor nodig hebt, is een coaxkabel. Met een CI+ module is zowel digitale als interactieve tv te ontvangen. Een nadeel van interactieve tv via CI+ module is dat het opnemen van programma's wat lastig is en online-diensten zoals video on demand en uitzending gemist zijn niet beschikbaar. Tv-kijken via CI+module is niet in elke regio beschikbaar en ook niet op elke tv te bekijken. Providers die dit aanbieden zijn Ziggo en KPN.

  Zo, nu je helemaal op de hoogte bent, kun je beginnen met vergelijken van internet en tv-abonnementen

   

  In slechts 5 minuten weet je alles over internetapparatuur!

  Annick

  Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.