prijsvergelijken

Alles over mesh-wifi

29 oktober 2018 (laatste wijziging 1 mei 2019) door Coen

Bouw je een draadloos netwerk in huis of op kantoor? En maak je je zorgen om het bereik en de internetsnelheid? Dan zijn je zorgen voorbij: dankzij mesh-technologie zijn slechte en trage wifi-verbindingen verleden tijd.

Wat is mesh-wifi?

Mesh-wifi (ook wel: multiroom-wifi) betekent overal een dekkende en snelle draadloze internetverbinding. Dat komt door de slimme technologie van het systeem. Die geeft specifieke voordelen ten opzichte van andere manieren om wifi-netwerken te bouwen. Daarom wordt mesh-wifi gezien als de toekomstige standaard.

Wat is een mesh-netwerk?

Een mesh-netwerk bestaat uit 1 basisstation en verschillende units. De units ontvangen het wifi-signaal en zenden dit onderling naar elkaar. Daardoor is je bereik beter, blijft je draadloze verbinding snel en schakelen wifi-apparaten naadloos tussen de units. Ook is een mesh-netwerk eenvoudig op te zetten.

Bovenstaande eigenschappen maakt een wifi mesh-systeem de beste keuze om een draadloos netwerk te bouwen. Met name in vergelijking met andere opties, zoals een wifi-repeater of powerline adapter.

Hier zie je een vergelijking tussen mesh-wifi en andere draadloze netwerkvormen:

  Mesh-netwerk Wifi-repeaters Powerline-adapters
Geen snelheidsverlies v x x
Geen verbindingsverlies v x x
Overal goed bereik v x x

Het enige nadeel van mesh-wifi? Op dit moment is het systeem nog erg prijzig ten opzichte van andere oplossingen. Verder lezen: Verschil tussen mesh, wifi-repeater en powerline…

Wat is een mesh-router?

Een mesh-netwerk bestaat uit verschillende mesh-routers. Dit is nieuw: een traditioneel wifi-netwerk heeft 1 router waar alle andere apparaten op ‘hangen’. Bij mesh heb je dus een verzameling routers (of: ‘nodes’). Iedere node ontvangt én verzendt het netwerksignaal. Zo ontstaat een spinnenweb van verbindingen.

Natuurlijk is er wel een soort ‘hoofdrouter’ nodig waar het internetsignaal binnenkomt. Dit noemt men ook wel de ‘backhaul’. Aan het ‘signaalspinnenweb’ dat de mesh-routers maken, is het uitstekende bereik te danken.

De toekomst van mesh-wifi

De technologie van mesh-wifi bestaat al heel lang. Vooral in het leger en ziekenhuizen wordt het al een tijdje gebruikt. Maar het is pas sinds kort beschikbaar in huis en bij bedrijven. Op die plekken staat het nog in de kinderschoenen. Daarom zijn mesh-systemen nog relatief duur: voor 2 units betaal je tussen de 300 en 500 euro. Dit gaat waarschijnlijk wel snel veranderen.

Mesh-wifi

Coen

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.
Terug naar vergelijking
Start de chat