prijsvergelijken

Alles wat je moet weten voordat je een nieuw internetabonnement kiest

7 december 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Annick

Wat moet je weten voordat je een nieuw internetabonnement kiest? Of je nu een snelle beslisser bent of juist een paar dagen nadenkt voordat je een keuze maakt, het is belangrijk om je eerst te verdiepen in een aantal zaken voordat je een abonnement afsluit. Wanneer mag je bijvoorbeeld overstappen? Hoeveel Mb/s is er werkelijk op je adres beschikbaar? En wat betekent Mb/s überhaupt? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voordat je een nieuw internetabonnement afsluit. 

Inhoud

   

  Wat je moet weten over overstappen

  Voordat je een nieuw abonnement kiest, kijk eerst naar de looptijd van je huidige abonnement. Als je contract van 1 of 2 jaar nog loopt, moet je de resterende abonnementskosten betalen om over te stappen. Tenzij je gaat verhuizen, dan is het wel mogelijk om kosteloos over te stappen. Maar let op: dat kan alleen mits je huidige provider niet kan leveren op het nieuwe adres! Het kan ook best zo zijn dat je bij het vergelijken merkt dat het helemaal niet zo voordelig is om over te stappen. Raadpleeg hier ons artikel over verlengen of overstappen over. Het is wel aan te raden om je abonnement regelmatig tegen het licht te houden of het nog de voordeligste optie is. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Wij maken er geen geheim van hoe je de beste internet en tv-aanbieding vindt, dat is namelijk volledig afhankelijk van jouw wensen en de mogelijkheden op jouw adres.

  Overstappen van internetprovider

  Wanneer stap je over en hoe regel je dat? Als de duur van je huidige contract is verlopen, kun je zonder extra kosten overstappen van internetprovider. Bij de meeste providers heb je de keuze om de overstap zelf te regelen of te laten doen door de nieuwe provider. Als je dit laat doen, maak je gebruik van een overstapservice. Hierbij zegt je nieuwe provider het oude abonnement voor je op en zorgt er voor dat je nieuwe abonnement dan meteen ingaat. Maar let op: bij de providers Caiway, Fiber en Stipte kun je wel gebruik maken van een overstapservice maar moet je wel zelf je huidige abonnement opzeggen. Andere providers regelen de hele overstap. Alleen bij verhuizen is de overstapservice niet mogelijk. 

  Waar moet je nog meer rekening mee houden bij het overstappen? 

  • Telefoonnummer meenemen. Heb je nu vaste telefonie in je huidige abonnement? Dan kan je je nummer meenemen naar een nieuw vast abonnement. Hiervoor hoef je dat alleen maar aan te geven bij het bestellen en de provider regelt de rest. In sommige gevallen wordt hier wel een bepaald bedrag voor gevraagd.
  • Bedenk of je vast bellen nodig hebt. Soms is alleen internet en tv voor jou voordeliger.
  • Tv-opties. Is tv-kijken voor jou belangrijk? Kijk je On Demand of zit je liever een avondje op de bank te zappen? Weet je voldoende over digitale tv als je hierop wilt overstappen?? 
  • Welke verbinding ga je gebruiken? Je kan een internetabonnement kiezen via DSL, glasvezel en kabel. En laat je niet gek maken door wat andere mensen je vertellen over internetverbindingen, er gaan een aantal mythen over internetverbindingen de ronde die in werkelijkheid wat genuanceerder liggen.  
  • Niet alle providers zijn beschikbaar. Door de postcodecheck te doen, kun je zien welke internetproviders er beschikbaar zijn op je adres. Je bent misschien al snel geneigd om een provider te kiezen die je kent van bijvoorbeeld mobiele abonnementen, maar misschien levert die geen internet op jouw adres. Voordat je een nieuw abonnement afsluit, check dan eerst de beschikbare internetproviders
  • Levertijd. Begin op tijd met vergelijken want een internetpakket is doorgaans niet binnen een week in huis. De gemiddelde levertijden van providers is tussen de drie en vijf weken.
  • Kwaliteitsverschil. Nu ben je misschien een bepaalde standaard gewend, weinig storingen, hoge snelheden, goede service. Lees ons artikel over de kwaliteit van internetproviders want die kan behoorlijk verschillen.

  kwaliteitHoe kies je een internetprovider? 

  Voordat je een provider kiest, verdiep je dan in de verschillen. Ga je voor de goedkoopste internetprovider of voor het meest stabiele netwerk? Bij sommige providers gaat dit hand in hand maar de meeste providers blinken uit in één ding. Het gaat hier vooral om wat jij belangrijk vindt. Gaat het jou vooral om snel en stabiel internet? Kijk dan naar de kabelaanbieder Ziggo of alle glasvezelproviders. Over het algemeen bieden deze pakketten een hogere snelheid maar dat is wel afhankelijk van de mogelijkheden op jouw adres. Is de prijs van een pakket voor jou het belangrijkste? Tele2 en Online hebben vooral voordelige internetpakketten. Ben je bereid om wat meer te betalen voor een uitgebreid pakket? KPN, Vodafone en Telfort hebben uitgebreide abonnementen voor een goede prijs. 

  Provider reviews 

  Op de reviewpagina staan zowel reviews van klanten als reviews door professionals. Hoe kun je provider reviews nu het beste gebruiken? Reviews van klanten kunnen nuttig zijn maar dit kan soms ook voor een verkeerd beeld zorgen. Hoe meer reviews van klanten er zijn, hoe beter je een beeld kan krijgen. Let op de datum van de review want reviews kunnen verouderd zijn. Het is daarom fijn dat er ook reviews van professionals zijn. Elke provider in onze vergelijker is beoordeeld op een aantal punten en heeft hier een bepaalde score voor gekregen. De beoordeling gaat over de internetsnelheid, populariteit, prijs, functionaliteiten, installatie, levertijd en het gebruik van combivoordeel. Deze punten samen vormen een eindcijfer. Hierbij moet je altijd voor je zelf bepalen of het desbetreffende punt van belang is voor jou. Neem een kijkje op de reviewpagina en bekijk reviews van ons en die van klanten.  

  Goedkoop internetExtra voordeel internetproviders

  Extra voordeel is altijd fijn als je een nieuw abonnement kiest. Een paar providers maken gebruik van combivoordeel. Combivoordeel van providers ontvang je als je een mobiel abonnement combineert met een internetpakket. Providers die hier gebruik van maken, zijn: KPN en Telfort. Ziggo biedt voordeel als klanten met een internetpakket ook een Sim Only abonnement afsluiten. Naast combivoordeel hebben providers ook wisselende acties. Dit kan een gratis zenderpakket zijn of een bepaalde korting in de eerste zes maanden van het abonnement. Wil je nog meer info over internetproviders? Dat vind je op de pagina: alles wat je moet weten over providers 

  Wat je moet weten over internetsnelheden 

  De juiste internetsnelheid is bepalend voor een internetpakket. Er zijn drie soorten internetverbindingen: DSL, kabel en glasvezel. De internetsnelheid is afhankelijk van welke verbinding je kiest. Glasvezel is de nieuwste soort en hierbij is de verbinding erg stabiel en snel. Daarentegen kunnen de snelheden bij DSL wat minder snel zijn. Een abonnement met een hogere maandprijs hoeft niet altijd snel internet te garanderen. En zo zijn er nog 4 mythen over internetverbindingen gaande. 

  De werkelijke internetsnelheid 

  Er kan een verschil zitten tussen de afgesproken snelheid van internetproviders en de werkelijke snelheid. Bij een DSL-verbinding is de internetsnelheid afhankelijk van de afstand tussen de telefooncentrale en je huis. Een provider kan wel een internetpakket aanbieden met 50 Mb/s maar misschien is de internetsnelheid op jouw adres maximaal 22 Mb/s. Die 50 Mb/s kan dan helemaal niet behaald worden. Bewoners in het buitengebied zullen dit waarschijnlijk wel herkennen. Daar is de afstand tussen de centrale en het huis vrij groot. Internet in het buitengebied via DSL kan dan lager uitvallen dan providers leveren. Hoe kom je er nu achter wat de werkelijk snelheid via DSL is op je adres? Doe de postcodecheck bij het internet vergelijken en onze vergelijker geeft de werkelijke snelheid.

  internetsnelheid

  De benodigde internetsnelheid 

  De benodigde internetsnelheid is afhankelijk van je persoonlijke situatie en is dus voor iedereen anders. Internetsnelheid wordt uitgedrukt in Mb/s. Hoeveel heb je Mb/s nu nodig? Er zijn drie categorieën internetgebruikers. De lichtgebruiker mailt en surft wat op internet. Een snelheid van 20 Mb/s is dan al genoeg. De gemiddelde gebruiker downloadt af en toe wat films en muziek. Een snelheid van 20 Mb/s of hoger is dan voldoende. Als dit op meerdere computers wordt gedaan, kun je een wat hogere snelheid kiezen. De intensieve gebruiker downloadt en streamt veel. De benodigde internetsnelheid is dan 50 Mb/s of hoger. De benodigde internetsnelheid voor gamers is ook rond de 50 Mb/s. Hierbij geldt ook: hoe meer mensen er in huis streamen of gamen, hoe hogere internetsnelheid er nodig is. 

  Wat betekenen al die internet-termen?   

  Up-en downloadsnelheid

  Terwijl je aan het internet vergelijken bent, kom je deze twee internetbegrippen vast tegen. De uploadsnelheid bepaalt hoe snel je iets online kunt zetten. De downloadsnelheid bepaalt hoe snel je iets kunt downloaden. De snelheid die bij elk pakket in de vergelijker staat, is de downloadsnelheid. Bij de verbindingen DSL en kabel is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid. Bij glasvezel zijn de snelheden gelijk aan elkaar en dat levert een snellere verbinding op.internetsnelheid 

  Mb/s

  De afkorting Mb/s staat voor Megabit per seconde. Dit is de eenheid waarin de internetsnelheid is uitgedrukt. Zowel de up als downloadsnelheid zijn weergegeven in Mb/s. Wat betekent dit nu in de praktijk? Als je wat surft op internet, is er een snelheid nodig van 1 à 2 Mb/s. Om Filmpjes te kijken via YouTube is een snelheid rond de 6 Mb/s nodig. 

  ADSL en VDSL 

  ADSL en VDSL zijn twee soorten internetverbindingen. De verzamelnaam van de verbindingen wordt ook wel DSL genoemd. De internetverbinding komt via de telefoonlijn het huis binnen. ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Deze verbinding is gemaakt van koper. VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line en deze verbinding is gemaakt van glasvezel. Bij beide verbindingen is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid. Alleen bij VDSL is de downloadsnelheid hoger doordat de verbinding van glasvezel is gemaakt. 

  ADSL VDSL

  Modem en router 

  Wat moet je weten over internet modems en routers? Vooral het verschil tussen deze twee apparaten is goed om te weten. Een modem zorgt ervoor dat de internetverbinding zo wordt omgezet dat je er daadwerkelijk ook mee kunt internetten. De router zorgt er dan voor dat dit verspreid wordt over alle apparaten in huis. Zonder router kun je maar op één apparaat internetten. De meeste internetabonnementen bieden bij een internetpakket een modem en router ineen. Deze krijg je vaak in bruikleen bij de provider. 

  IS/RA-punt 

  IS/RA staat voor Infrastructuur Randapparaat.  Dit is een punt in huis waar de apparatuur in je huis gescheiden wordt van verbinding van de internetprovider. De aanwezigheid van een IS/RA-punt is noodzakelijk voor alle pakketten met DSL-verbinding. KPN heeft IS/RA-punten aangelegd. Het komt weleens voor dat woningen in het buitengebied geen IS/RA punt hebben. Heb je geen IS/RA punt in huis? Dan kun je een aansluiting regelen of een internetpakket via een andere internetverbinding afsluiten. 

  Geen Isra-punt in huis

  Tv-ontvanger

  Om digitale of interactieve tv te kunnen kijken, is een tv-ontvanger nodig. Een tv-ontvanger wordt ook wel een decoder genoemd en zorgt ervoor dat de verbinding wordt omgezet in een tv-signaal. Bij een internet en tv abonnement krijg je een ontvanger vaak in bruikleen. Wil meer leren over internetapparatuur? Lees in slechts 5 minuten alles over internetapparatuur. 

   

  nieuw internetabonnement

  Annick

  Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.

  Geen reacties
  Laat hier een reactie achter
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Schrijf een reactie!
  Schrijf een reactie!
  Bedankt voor uw reactie
  Wij controleren het bericht.