Hoog contrast inschakelen Hoofdmenu overslaan
Logo prijsvergelijken Logo trustpilot Logo thuiswinkel
085 88 88 566
9:00 - 17:30
Live chat
Snel antwoord
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Onafhankelijk
Geen enkele aanbieder kan ons betalen om bovenaan in de vergelijker te staan. De volgorde 'aanbevolen' wordt bepaald met een algoritme. De belangrijkste factor voor dit algoritme is de populariteit van abonnementen bij andere overstappers. Je kan ook zelf de volgorde van de abonnementen bepalen (bijvoorbeeld door te sorteren op prijs of internetsnelheid).
Sluiten
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Persoonlijk
We hebben een eigen klantenservice: stel je vragen per mail (antwoord binnen 8 uur), via de telefoon (085 8888 566, 9.00 - 17.30u) of op de chat (ook 's avonds bereikbaar!).
Sluiten
  • Onafhankelijk
  • Alle grote aanbieders
  • Persoonlijk
Uitstekend via Trustpilot Logo trustpilot
"Uitstekende service"

Artikel overslaan
 
Door Suzanne 30-06-2022 (laatste wijziging 29-03-2024)

Zo regel je de aansluiting voor je internet bij nieuwbouw

Door Suzanne 30-06-2022 (laatste wijziging 29-03-2024)

Het is zover, je hebt een nieuwbouwwoning gekocht! Er komen nu veel zaken op je af. Leuke dingen als meubels uitkiezen, maar ook dingen waar je van tevoren misschien niet over nagedacht had. Denk aan het regelen van de aansluiting van internet in je nieuwbouw huis.

Weet je bijvoorbeeld al welke snelheid er zometeen beschikbaar is? En hoe zorg je ervoor dat je ook op zolder verbinding hebt? Wij helpen je op weg met alle tips voor de beste internetverbinding in je nieuwbouwhuis!

We hebben onze tips ingedeeld op de tijdsplanning van je nieuwbouwwoning. Sommige dingen moet je namelijk regelen vóór je huis gebouwd wordt. Andere kun je pas checken wanneer je er daadwerkelijk woont.

Dit kun je regelen voor de bouw

Laat loze leidingen aanleggen

Je hebt vaak meerdere gesprekken bij de aannemer of kopersbegeleider. Tijdens zulke gesprekken geef je aan waar je de stopcontacten en lichtpunten wilt hebben in huis. Je kunt ook aangeven of je gebruik wilt maken van loze leidingen

Dit zijn lege buizen die je in de muren van je huis kunt laten plaatsen. Hier zie je verder niets van. Door deze buizen kun je later kabels trekken, bijvoorbeeld voor het aansluiten van je tv. Je kunt ervoor kiezen deze leidingen naar de slaapkamer te trekken, als je daar van plan bent een tv te zetten. Ook kan het slim zijn om loze leidingen aan te leggen in extra slaapkamers, als je kinderen bijvoorbeeld (later) televisie willen kijken. Of als je in de studeerkamer je computer op een netwerkkabel wilt aansluiten.

Soms worden loze leidingen al standaard aangelegd, dus zonder dat je hiervoor extra moet betalen. Check dat in de optielijst van je woning of vraag het aan de aannemer!

Alternatief voor loze leidingen

Is het bouwschema al definitief en ben je dus te laat met het doorgeven van de loze leidingen? Niet getreurd. Er zijn nog meer opties om je internet- of tv naar boven uit te breiden. Kies bijvoorbeeld voor draadloze verbindingssets. Eén zo'n set bestaat uit 2 stekkers die je in het stopcontact steekt: 1 beneden en 1 boven. Via wifi maken ze verbinding, waardoor je ook op andere verdiepingen goed internet hebt, of TV kunt kijken. 

Het voordeel van een loze leiding is dat je je laptop of computer op een netwerkkabel kunt aansluiten. Hierdoor heb je een stabielere verbinding dan via wifi. Heb je dus geen loze leidingen, dan kun je er voor kiezen om je wifi-signaal te verbeteren. Dit doe je bijvoorbeeld met access points, wifi-repeaters of - als je het echt goed aan wilt pakken - met een mesh-netwerk

Ga na welke verbindingen mogelijk zijn

Je ziet het al helemaal voor je: zodra je je woning in mag, zit je 's avonds voor de nieuwe tv, je favoriete Netflix-serie aan. Je kinderen spelen online spelletjes via de iPad of Skypen met vrienden. Maar hier gaat nog wel iets aan vooraf: het kiezen van de juiste internet provider voor je wifi aansluiting

Dit kan je niet doen wanneer het huis nog niet gebouwd is. Wat je wél kunt doen, is je hierop voorbereiden door na te gaan welke verbindingen er zometeen mogelijk zijn. Krijg je bijvoorbeeld glasvezel op het adres? En wordt alles al voor je aangelegd tot in de meterkast? Meestal kun je dit in de optielijst vinden en anders kun je het navragen bij de aannemer of kopersbegeleider.

Zo ben je goed voorbereid voor je nieuwe internet aansluiting in de nieuwbouw woning.

Tip!

Heb je momenteel al een internet abonnement op je huidige adres? Als deze ook beschikbaar is op het nieuwe adres, moet je je abonnement mee verhuizen. Als de provider niet beschikbaar is op je nieuwe adres, of je contract is afgelopen, kun je je abonnement opzeggen en een nieuwe provider uitkiezen.

Verschillende internetaansluitingen in het kort:

Om je geheugen op te frissen, dit zijn alle verschillende internetaansluitingen én hun plus- en minpunten:

  • DSL: internet via de telefoonaansluiting
    • Pluspunten: Voordelig | Veel keuze uit providers
    • Minpunten: Snelheid is niet overal even hoog | Minder stabiele verbinding vergeleken met kabel en glasvezel
    • Voorbeelden: KPN, Online.nl, Odido
  • Kabel: internet via de coaxkabel
    • Pluspunten: Altijd hoge snelheden mogelijk | Gemakkelijk extra tv's aansluiten zonder extra kosten
    • Minpunten: Geen keuze uit providers | TV zit meestal inbegrepen in je pakket
    • Voorbeelden: Ziggo, Caiway, Delta
  • Glasvezel: internet via glasvezelkabels
    • Pluspunten: Altijd hoge snelheden mogelijk | Uploadsnelheid is vaak even hoog als downloadsnelheid
    • Minpunten: Vaak duurder dan DSL/kabel
    • Voorbeelden: Dezelfde providers die ook DSL aanbieden, of regionale glasvezel aanbieders

Er kunnen meerdere aansluitingen mogelijk zijn op het adres, maar het is ook mogelijk dat je bijvoorbeeld alleen kabel of glasvezel kunt ontvangen. De meeste nieuwbouwhuizen hebben geen aansluiting voor DSL meer.

2 maanden voor de oplevering

Het huis staat, de meubels zijn besteld... Het is bijna tijd om te gaan verhuizen!

Behalve het voorbereiden van de verhuizing, zijn er nog meer dingen die je kunt doen. Denk aan het regelen van je internet aansluiting, zodat je zometeen zonder zorgen gebruik kan maken van je Netflix abonnement. En geen zorgen, je kunt hiermee al binnen een paar minuten klaar zijn!

Vergelijk internet providers

Op onze internet vergelijker kun je gemakkelijk verschillende internet providers naast elkaar leggen. Het enige wat je hoeft te doen, is je postcode in te voeren om te zien wat er binnenkort op je adres beschikbaar is:

start internet vergelijken

Heb je nog geen idee welke snelheid je nodig hebt? En of een glasvezelverbinding het geld wel waard is? Chat dan met 1 van de medewerkers van Prijsvergelijken of lees één van de deskundige reviews over providers. Zo ben je er in een mum van tijd achter wat de beste keuze voor jou is.

Sluit je internet pakket af

Zodra je het ideale pakket gevonden hebt, kun je het abonnement bestellen. Dit kan al een aantal maanden van tevoren.

Geef de datum van oplevering aan als leverdatum voor de provider, of wanneer die er nog niet is, de datum die je ongeveer verwacht. Het komt bij nieuwbouw regelmatig voor dat er vertraging in het project is, waardoor de opleverdatum wordt verplaatst. Zodra je dat weet, kun je dit doorgeven aan je internet provider. De provider zorgt er vervolgens voor dat het pakket later wordt bezorgd.

Je kunt er ook voor kiezen het pakket korter van tevoren te bestellen. Je hebt dan geen garantie dat je op tijd gebruik kunt maken van het internet. Meestal leveren providers op z'n vroegst binnen 2 tot 4 weken. Sommige doen er wat langer over. Kijk van tevoren goed welke levertijd jouw toekomstige provider hanteert! Dit kun je terug vinden op de internet vergelijker.

Kies je voor een monteur of sluit je het zelf aan?

De meeste providers bieden een installatiegarantie aan. Betekent dit dat je internet pakket gegarandeerd wordt aangesloten? Niet helemaal...

In het geval van installatiegarantie gaan providers er allereerst vanuit dat je het pakket zelf installeert. Dit is overigens niet heel moeilijk, je ontvangt een duidelijk doe-het-zelf pakket. Lukt het je na een aantal pogingen toch niet om het pakket te installeren? Dan probeert de klantenservice van de provider je erdoorheen te loodsen. En mocht het dan nog steeds niet lukken, dan stuurt de provider gratis een monteur langs. Dat is dus installatiegarantie.

Weet je niet zeker of je de juiste skills in huis hebt voor het installeren van je pakket? Kies dan gelijk voor een monteur. Bij een klein aantal providers krijg je zo'n monteur gratis, maar de meeste rekenen er nog een extra € 60,- tot € 80,- voor.

providers met monteur

Wanneer je op het nieuwe adres woont

Gefeliciteerd, je woont officieel op je nieuwe adres! Er rest je nog maar 1 ding - oké, wat internet betreft dan. 

Check het bereik in huis

Wanneer je internetpakket binnen is, is het tijd voor het aansluiten van je kabels. Doe dit met behulp van het doe-het-zelf pakket van je provider of laat het over aan een ervaren monteur. Wanneer je router is aangesloten en de tv beeld geeft, is het tijd voor de ultieme test: is je wifi overal in huis goed genoeg? Om jezelf te verzekeren van een zo goed mogelijke internetverbinding, kun je deze check het best gelijk uitvoeren. 

Zo doe je dat:

1. Voer een speedtest uit

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een zogenoemde speedtest. Als je hierop Googlet, vind je verschillende websites die dit aanbieden. Met een speedtest kun je precies zien hoeveel Mb/s je nou daadwerkelijk binnenhaalt. Je hebt namelijk wel gekozen voor een bepaalde snelheid, maar zelden haal je ook daadwerkelijk deze snelheid. Er zit nog wel een verschil in wanneer je dit bedraad doet of via wifi. Via wifi heb je namelijk altijd te maken met snelheidsverlies. 

2. Test je bereik in alle kamers van het huis

Leuk om te zien welke snelheid je kunt binnenhalen, maar al die cijfers zeggen je misschien niet zoveel. Je wilt natuurlijk gewoon weten of je bereik overal in huis even goed is! Loop dus even een rondje in huis terwijl je Spotify of YouTube aan hebt. Hapert de app of stopt het nummer compleet wanneer je de zolder bereikt hebt? In dat geval is het geen overbodige luxe om je wifi-bereik te versterken. 

Wanneer je internet van KPN hebt, kun je trouwens gebruikmaken van hun handige Wifi Manager

3. Ga na in welke kamer(s) je in elk geval een goede snelheid nodig hebt

Misschien ben je van plan thuis te gaan werken en heb je boven in de studeerkamer een stabiele verbinding nodig. Of misschien maakt het je niet heel veel uit, zo lang je in elk geval beneden maar een goede snelheid hebt. Als je van tevoren nagaat waar je je bereik zo optimaal mogelijk wilt benutten, kan dit helpen met het vinden van de juiste oplossing.

Wat zijn de beste oplossingen voor het versterken van de wifi?

Oké, je hebt overal in huis rondgelopen met je telefoon of laptop. Misschien was het resultaat zo goed dat je geen wifi-versterkers nodig hebt! In dat geval kun je deze stap overslaan. 

Wanneer je je wifi-bereik wilt versterken in bepaalde ruimtes, zijn er verschillende mogelijkheden. We noemen een aantal voorbeelden, gebaseerd op de grootte van het prijskaartje:

  • Wifi-repeater €
  • Access point €€
  • Mesh-netwerk €€€

Genoeg mogelijkheden, maar welke is nu het best? 

Wil je gelijk klaar zijn en vind je een grotere uitgave geen punt? Kies dan voor mesh. Met een zogeheten mesh-netwerk plaats je routers door je huis, wat zorgt voor een optimale verbinding in elke ruimte. Lees hier meer over mesh.

Wanneer je in slechts 1 kamer een slecht wifi-signaal hebt, kies je voor een wifi-repeater of access point. Lees hier meer over wifi-repeaters en access points.

Vragen over de aansluiting van internet bij nieuwbouw?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over alle mogelijkheden op je nieuwe adres? De medewerkers van Prijsvergelijken helpen je graag verder!

 
Tags van deze pagina
 
Navigatie
Home>Internet vergelijken>Internet blog>Zo regel je de aansluiting voor je internet bij nieuwbouw
Mariska
24-01-2023
We wonen sinds oktober in ons nieuwbouwhuis. Helaas hebben wij na vele telefoontjes en bezoek aan de winkels nog steeds geen internet.
diana lensen
30-11-2019
Ik krijg een nieuwbouw woning en de kabels tot in de meterkast moeten nog worden aangelegd. Wat zijn de kosten hiervan?
Reactie op diana lensen
Suzanne van Prijsvergelijken
Beste Diana, Gefeliciteerd met je nieuwbouwwoning! Wanneer de kabels nog niet in de meterkast gelegd zijn, kun je hiervoor een aanvraag indienen op mijnaansluiting.nl. De prijzen zijn afhankelijk van welke netbeheerder op dit adres kan leveren.
Reactieformulier overslaan
Laat hier een reactie achter
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Naam ontbreekt
Geef een naam op
Sluiten
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
E-mailadres ongeldig
Geef een geldig e-mailadres op
Sluiten
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Reactie ontbreekt
Geef een reactie op
Sluiten
Bedankt voor uw reactie!