prijsvergelijken

8 onmisbare tips voor veilig online shoppen

15 juni 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Suzanne

Bestel je ook wel eens iets online en maak je er een sport van om zo goedkoop mogelijk je 'must haves' te scoren? Lees onze 8 onmisbare tips voor veilig online shoppen! Want online winkelen is snel, gemakkelijk en de collecties online lijken eindeloos te zijn, dan is een bestelling zo geplaatst. Maar let op! Niet elke webwinkel is betrouwbaar. Misschien heb je er wel ervaring mee; sites die je oplichten en je bestelde producten nooit opsturen, of geen geld storten als je verkeerde producten retourneert. Waar kun je nou echt veilig online shoppen, en waar kun je beter niet bestellen? 

Wanneer je bijvoorbeeld na het vergelijken van smartphones word doorgestuurd naar de webwinkel die het artikel verkoopt, moet je ervan uit kunnen gaan dat deze een betrouwbare partij is. Toch raden we je aan om bij een aankoop bij een voor jou nieuwe partij altijd even onderstaande tips ter harte te nemen. Zodat het webshoppen een feestje blijft en je zorgeloos kan genieten van je aankopen.

1: Bestel met je creditcard of via PayPal

Bij buitenlandse sites heb je algauw een creditcard nodig voor het betalen van je product, en bovendien kun je hiermee erg veilig online shoppen. Je bent namelijk verzekerd als de verkoper niet kan bewijzen dat de producten zijn geleverd, en je krijgt dan dus altijd je geld terug. Ook met PayPal is dit het geval. Kies je voor een ideal-betaling, check dan onze informatie over veilig betalen via internet.

2: Check voor keurmerken

Websites die het 'Webshop Keurmerk' of 'Thuiswinkel Waarborg' hebben, staan borg voor de veiligheid van je aankoop en zorgen er ook voor dat je geld teruggestort wordt zodra het artikel geretourneerd is. Een nadeel is dat deze vertrouwde keurmerken alleen gelden voor Nederlandse websites, en de kans is groot dat je bij een buitenlandse webshop iets bestelt. Heb je nou toch iets besteld bij een Europese site die achteraf niet betrouwbaar blijkt te zijn, dan kun je dit aangeven bij het Europees Consumenten Centrum. Dit is een organisatie die vrijwillig juridische hulp biedt.

3: Lees reviews van klanten

Wil je graag iets kopen maar vertrouw je het nog niet helemaal omdat je de winkel niet kent? Google ze dan even of kijk eens op www.klachtenkompas.nl of er klanten geklaagd hebben over de betreffende website. Natuurlijk heeft elke site wel een paar minder goede beoordelingen en weet je niet altijd wat je serieus kunt nemen, maar vind je echt steeds dezelfde klachten bij verschillende klanten terug? Dan zou het goed kunnen dat de website inderdaad te wensen over laat op dat gebied. Het is dan raadzaam een andere site op te zoeken waar je je aankoop kunt doen.

4: Maak goede afspraken

Koop je wel eens wat via Marktplaats of Ebay? Dan moet er sprake zijn van wederzijds vertrouwen, vooral als je het artikel laat opsturen. Vaak kun je zien hoe lang de verkoper al actief is op Marktplaats en ook andere vorige klanten kunnen aangeven wanneer er iets niet helemaal in de haak zit. Op Marktplaats kan je de betrouwbaarheid van verkopers controleren, doe dat vooral bij grotere bedragen. Zeker wanneer je aankoop te mooi is om waar te zijn, voor de prijs die ervoor gevraagd wordt. Dan wordt je al snel hebberig en voor je het weet ben je je geld kwijt.

5: Check voor 'https' in de url

Als de url van de betaalpagina begint met https, ben je ervan verzekerd dat de verbinding is beveiligd en niemand ongezien kan meekijken in jouw betaalgegevens. Maar let op: dit betekent niet per se dat de site ook daadwerkelijk betrouwbaar is en je veilig online kunt shoppen! Het is alleen wel een voorwaarde voor veilig online shoppen.

6: Verdachte webadressen controleren

Wanneer een webshop van een bekend merk een extra toevoeging heeft zoals -korting, -deals of -sale dan is dat tamelijk verdacht. Dit soort toevoegingen worden vaak door oplichters gebruikt. Google even wat erbij naar boven komt en check de url. Sommige merken hebben namelijk wel echt speciale acties waarop je je kan abonneren. Daar kan je je dan meestal voor aanmelden via de bekende main website.

7: Prijzen van producten onder de marktwaarde

Is de prijs te mooi om waar te zijn? Vaak is het dan ook gewoon niet waar. In je enthousiasme heb je dan al op de knop gedrukt en de bestelling geplaatst. Niet doen, ga niet over een nacht ijs en check eerst de aanbieder. En betaal al helemaal niet van tevoren als je een vermoeden hebt dat het niet klopt.

8: Contactmogelijkheden beperkt

Moet je erg goed zoeken waar de webwinkel gevestigd is, of kan je alleen een mailtje sturen, een webformulier invullen of een chat openen die niet of nauwelijks bemand is? Kortom, kan je niemand echt te spreken krijgen? Wees dan op je hoede, google even en check reviews.

Conclusie voor veilig online shoppen

Echt veilig online shoppen is best lastig, want je weet nooit helemaal zeker of een buitenlandse webshop nou betrouwbaar is of niet. Ook bij tweedehands deals met particulieren loop je altijd een risico. Als je je zoveel mogelijk richt op deze checklist voor je je product bestelt, kan het bijna niet meer fout gaan!

 

Veilig online shoppen

 

Suzanne