prijsvergelijken

4 mythen over internetverbindingen

25 september 2016 (laatste wijziging 27 juli 2018) door Annick

Er gaan 4 mythen over internetverbindingen de ronde, zo blijkt uit onze chatsessies. Ben jij een expert of is het voor jou allemaal nog één groot vraagteken? Met wat basiskennis kom je al ver. Misschien ben je inmiddels bekend met de verschillen tussen DSL, kabel en glasvezel. Toch blijft er verwarring bestaan over internetverbindingen. Moet je bijvoorbeeld nog wel voor ADSL kiezen terwijl de buurman al lang is overgestapt op glasvezel? Ik leg hier de grootste vier mythen uit over internetverbindingen. Zodat jij de juiste keuze maakt bij het vergelijken.

1. Voor sneller internet moet ik een duurder abonnement nemen

Stel, je bent op zoek naar een abonnement met een hogere internetsnelheid dan je huidige abonnement. Je zou dan bij het internet vergelijken internetpakketten kunnen zoeken, gesorteerd op hoogste prijs en uit de resultaten een pakket kunnen kiezen. Echter, een pakket met een hogere snelheid hoeft niet altijd per se duurder te zijn. De prijzen hangen van meer factoren af dan alleen de internetsnelheid. Sommige providers bieden veel extra's bij een internetabonnement waardoor er een hoger prijskaartje aan zit. Er zijn een aantal providers die vooral als prijsvechter opereren en anderen hechten juist meer waarde aan goede service met veel extra's. Wat is de nu beste keuze? Dat ligt er helemaal aan wat jij belangrijk vindt. Wil je sneller internet, selecteer dan gewoon een hogere snelheid. Dat hoeft niet per se duur te zijn.

internetsnelheid2. DSL-verbindingen zijn langzaam

Als er een keuze gemaakt moet worden tussen DSL, kabel en glasvezel, wordt er vaak gezegd dat DSL langzaam is en kabel en glasvezel snel. Het is makkelijk gezegd maar niet per definitie waar. Internetabonnementen via DSL-verbindingen hebben over het algemeen wel lagere snelheden maar dit betekent niet dat dit ook altijd traag internet oplevert. In veel gevallen zul je het niet eens merken. Het ligt er aan wat voor internetgebruiker je bent en hoeveel snelheid je nodig hebt. Als er in huis twee of drie computers zijn en hier wat op gemaild en gesurft wordt, is 20 Mb/s prima en ontvang je doorgaans redelijk snel internet.

Internetgebruik bepaalt de snelheid

Zodra je internet wat intensiever gebruikt door online gamen of doordat je films downloadt, kan je er wat van gaan merken dat je internetverbinding wat langzamer wordt. Ook wanneer je je internetaansluiting deelt met meerdere mensen in het gezin (of studentenhuis) zou je het kunnen merken. Let daarom bij het afsluiten van DSL-verbinding op de resultaten in de vergelijkingstabel: de werkelijke snelheid kan soms lager uitpakken dan de afgesproken snelheid.

Hogere internetsnelheid is een keuze

Hogere snelheden DSL worden meestal aangeboden via een VDSL verbinding, pakketten met lagere snelheden (tot 20 MB/s) kunnen ook via ADSL geleverd worden. In dat laatste geval is de snelheid afhankelijk van de afstand tussen je huis en de wijkcentrale. Kijk dus bij het internet vergelijken goed of je werkelijke snelheid ook de snelheid is die je nodig hebt. Wanneer je een hogere snelheid nodig hebt en deze niet via DSL verkrijgbaar is op jouw adres, dan doe je er verstandig aan te kiezen voor kabel of -indien beschikbaar- glasvezel.

3. Hoe meer mensen internet gebruiken, hoe trager het wordt

Er zijn tegenwoordig veel apparaten in huis waarmee je kunt internetten. Het is wenselijk dat dit op alle apparaten even snel gaat. Tegenwoordig zijn routers gemaakt om al deze apparaten in huis te voorzien van goede wifi. Of internet trager wordt door gebruik van meer mensen hangt ervan af, het ligt er namelijk maar net aan wat je doet op internet. Het is dus deels waar, wanneer je een DSL-verbinding hebt tot 20 MB/s en je maakt hier intensief gebruik van met meerdere mensen dan kan je het gaan merken. Maar de meeste verbindingen kunnen dit makkelijk aan. Intensief gebruik zoals gamen of muziek streamen kunnen soms wel van invloed zijn en trager internet veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je eerst uitzoekt hoeveel MB je nodig hebt om vervolgens bij het internet vergelijken de juiste internetsnelheid te kiezen. Zo voorkom je dat je straks een abonnement hebt met traag internet. Ook wordt er nog wel eens beweerd dat je een kabelverbinding of ADSL-verbinding moet delen met de buren en dit de snelheid beïnvloedt. Tegenwoordig heb je gewoon je eigen stukje verbinding en heb je geen last van de buren.

4. De snelheid van mijn internet ligt aan het abonnement, zelf kan ik hier weinig aan doen

De internetsnelheid ligt voor een deel aan het abonnement dat je kiest, dat klopt. In die zin heb je sneller internet zo geregeld. Maar het ligt niet alleen aan je abonnement, je kan zelf wel degelijk actie ondernemen om je internet in huis sneller te krijgen. Zo kunnen er een aantal stoorzenders zijn waardoor je wifi-bereik slechter wordt. Je hoeft dus niet meteen aan te kloppen bij de provider. Eerst kun je kijken of je zelf iets kan doen in huis. De plek van je router kan van invloed zijn op je snelheid. Haal hem uit de meterkast en zet hem op een centrale plek voor een zo sterk mogelijk signaal. Als het bereik wat slechter op zolder is, kun je een wifi-versterker aanschaffen om het bereik beter te maken. Ik heb nog een aantal andere mogelijkheden in een ander blog beschreven om je internetsnelheid te verbeteren.  

Conclusie

Zoals ik al aangaf, gaan er enkele mythen over internetverbindingen de ronde. Maar niet alles is helemaal waar. Ik raad je daarom aan om het volgende te doen. Voordat je een nieuw abonnement kiest, bedenk dan van tevoren of je ook vast wilt bellen en of je een tv-abonnement wilt. Wil je dat allemaal, ga dan alles-in-1 internet vergelijken. Zorg ook dat je weet waarvoor je internet gebruikt, en hoeveel MB je daarvoor nodig hebt. Lees onze blogs over internet vergelijken, die informatie gebruik je bij het filteren tijdens het internet vergelijken. Op basis van jouw wensen kom je erachter welke internetverbinding het beste bij je past en uiteindelijk kom je dan uit bij het best passende internetabonnement. Wil je eerst meer weten over providers? Alles wat je moet weten over providers lees je in het blog van Michelle. Je vindt ook informatie in de provider reviews. Kijk daarna wat er beschikbaar is op jouw adres met de postcodecheck op de pagina waar je internetabonnementen kan vergelijken. Dan weet je ook meteen welke internetverbindingen beschikbaar zijn en of de providers van jouw voorkeur bij je kunnen leveren. 

 

4 mythen over internetverbindingen

Annick

Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.