prijsvergelijken

Zo regel je je autoverzekering bij de verkoop van je auto

13 december 2016 (laatste wijziging 3 januari 2017) door Coen


Ga je je auto verkopen? Vergeet dan niet je autoverzekering te regelen. Ben je van plan om je auto in te ruilen, of heb je al een nieuwe auto gekocht? Sluit dan niet zomaar je huidige autoverzekering over; je betaalt dan misschien teveel. Er zijn meer opties: je kan je verzekering opzeggen, maar ook overschrijven of opschorten, als je nu of in de nabije toekomst een andere auto koopt. Hoe je je autoverzekering het beste regelt bij de verkoop van je auto is dus afhankelijk van wat je gaat doen. Na het lezen van dit artikel weet jij wat je het beste kan doen met je autoverzekering opzeggen bij autoverkoopautoverzekering als je je auto verkoopt!

Inhoud

   

  Verzekering regelen bij verkoop auto en aanschaf nieuwe auto

  Bij verkoop van je auto kan je je huidige verzekering per direct opzeggen en een nieuwe verzekering regelen voor je nieuwe auto. Je kan ook je verzekering overschrijven naar je nieuwe auto.

  Wanneer autoverzekering opzeggen?

  Als je je auto hebt verkocht, kun je je autoverzekering direct opzeggen, zonder opzegtermijn. De meeste verzekeraars vragen dan wel om het vrijwaringsbewijs of een kopie ervan. Het vrijwaringsbewijs is het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Reeds betaalde premie wordt door veel autoverzekeraars teruggestort waarna de polis wordt beëindigd. Laat de verzekering voor je auto doorlopen tot en met de dag van verkoop, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over jouw aansprakelijkheid bij eventuele schades op die dag. Als je je verzekering opzegt blijven je schadevrije jaren 1 jaar geldig. Bedenk wel dat je bij de meeste verzekeraars schriftelijk en bij voorkeur aangetekend je opzegging moet doen.

  Voor een eventueel nieuw aan te schaffen auto kun je na het vergelijken van autoverzekeringen altijd een nieuwe verzekering afsluiten.

  Wanneer overstappen op andere autoverzekering?

  Als je voor je nieuwe auto een betere verzekering kan afsluiten, met een lagere premie en een betere dekking, dan is het verstandig dat te doen. Bedenk dat er bij de aanschaf van een andere auto het een en ander wijzigt aan je situatie. Zo kan het zijn dat je nu een WA verzekering hebt en een All Risk of Beperkt Casco-dekking straks beter bij je nieuwe situatie past.

  Let op: bij de overstap naar een andere verzekeraar kan je geen schadevrije maanden meenemen, dat geldt wel voor de schadevrije jaren. Bij de nieuwe verzekeraar bouw je opnieuw schadevrije jaren op, dus in sommige gevallen is het slim om eerst je schadevrije jaar verder op te bouwen en daarna pas over te stappen.

  Wanneer autoverzekering overschrijven?

  Als je je auto inruilt voor een andere auto, en je bent tevreden over je huidige verzekering, dan kun je je autoverzekering overschrijven. Je blijft dan bij dezelfde autoverzekeraar. In dat geval is een telefoontje naar de verzekeraar of je tussenpersoon voldoende om de wijziging door te geven. Je autoverzekering loopt dan verder met een nieuw kenteken.

  Voordeel hiervan is dat je doorgaat met de opbouw van het lopende schadevrije jaar. Het is makkelijk om je huidige verzekering over te sluiten naar je nieuwe auto, maar doe het alleen als de auto vergelijkbaar is qua waarde en je dezelfde dekking wilt. Voor de schadevrije jaren maakt dat niets uit. 

  Autoverzekering opschorten bij verkoop auto, nog geen nieuwe autoautoverzekering opschorten bij autoverkoop

  Ben je tevreden met je autoverzekering, maar heb je nog geen nieuwe auto, dan kun je ervoor kiezen om je huidige verzekering te behouden. Je kan deze tijdelijk opschorten zolang je nog geen nieuwe auto hebt gekocht. Dan behoud je de verzekering, maar deze wordt tijdelijk stopgezet en je betaalt geen premie meer tot je de nieuwe auto in je bezit hebt. Let ook hier op dat je de dag waarop de nieuwe auto op jouw naam komt, gedekt is door de verzekering.

  Voordelen opschorten van je autoverzekering

  Het kan je veel geld schelen. Als je je autoverzekering opschort, dan zet je de verzekering in een soort pauzestand. Je betaalt in die pauzeperiode geen premie. Als je weer een andere auto koopt verzeker je die met hetzelfde aantal schadevrije jaren en dat scheelt in de meeste gevallen geld. Opschorten is namelijk van invloed op je premie dankzij het bonus-malussysteem dat verzekeraars in Nederland hanteren. 

  Bonus-malussysteem kan geld schelen bij opschorten verzekering. Zo werkt het bonus-malussysteem: de verzekerden die geen schade claimen worden beloond (bonus) en de verzekerden die dat wel doen worden gestraft (malus). Het bonus-malussysteem werkt met een bonus-malusladder, bestaande uit een aantal treden (meestal 15 tot 20). Elke trede is gekoppeld aan een bepaalde toeslag of korting op de premie. De verzekeraar bepaalt op welke trede je instapt. Elk jaar waarin je geen schade claimt stijg je op de ladder. Als je wel schade claimt, kun je weer een aantal treden dalen. Door het bonus-malussysteem kan dit bij een positief maar ook bij een negatief aantal schadevrije jaren veel geld schelen. Zo werkt het:

  • bij een positief aantal schadevrije jaren. De opgebouwde schadevrije jaren blijven drie jaar geldig. Het aantal schadevrije jaren bepaalt de korting op je premie. Als je je schadevrije jaren kunt behouden kan je dat dus een flinke besparing opleveren.
  • bij een negatief aantal schadevrije jaren. Wanneer je de verzekering opzegt krijg je hier een registratie van. Dat bemoeilijkt het om later weer een nieuwe verzekering af te sluiten. Bij het opschorten van je verzekering zet je deze eigenlijk tijdelijk stil en verzeker je later je nieuwe auto met dezelfde verzekering. Dan kun je weer verder bouwen aan je bonus-malus. 

  Verzekering regelen bij verkoop auto als je geen nieuwe meer koopt

  Wanneer je alleen een auto verkoopt, dan kun je je verzekering gewoon opzeggen als de koop gesloten is. Tijdens de verkoop van je auto ontvang je een vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je de verzekering direct opzeggen. Stuur dit bewijs of een kopie ervan vlak na de verkoop op naar de verzekeraar. Eventueel teveel betaalde (jaar-)premie krijg je terug. De wegenbelasting wordt automatisch stopgezet.

  Verzekering regelen bij verkoop auto als je overstapt naar Lease

  Je verkoopt je auto omdat je overstapt op autolease? Denk niet dat je bij alle leasecontracten niks hoeft te regelen qua verzekeringen. Dat is namelijk afhankelijk van het type leasecontract.

  • Operational Lease. Wanneer er sprake is van een Operational Lease dan is de auto eigendom van de leasemaatschappij en hoef je niks te regelen.
  • Financial Lease. Is er echter sprake van een Financial Lease, dan ben je eigenlijk een soort tijdelijke huurder van het voertuig. Gedurende het leasecontract huur je de auto, maar na afloop van dit contract zul je de eigenaar worden. In dit geval moet je zelf de autoverzekering regelen. Meestal kan je de leaseauto verzekeren bij de leasemaatschappij zelf maar dat hoeft niet. Neem contact op met de verzekeraar of je je lopende verzekering kan koppelen aan je leaseauto.
  • Private lease. Je bent zelf juridisch en economisch eigenaar van de auto, je bent dus ook zelf verantwoordelijk voor de verzekering. Private Lease is in feite kopen op afbetaling. Neem contact op met de verzekeraar of je je lopende verzekering kan koppelen aan je leaseauto.

  Verzekering regelen bij overstap van Lease naar nieuwe eigen auto

  Het kan ook andersom, je levert je leaseauto in en gaat zelf een auto aanschaffen. De schadevrije jaren die je tijdens de Lease opbouwt, leveren korting op bij de te betalen premie. Wanneer je een leaseauto rijd onder de Operational Lease voorwaarden, dan verloopt de opbouw van de schadevrije jaren anders. Zodra je een nieuwe autoverzekering afsluit, vraag de leasemaatschappij dan om een leaseverklaring. Hierin staat de periode vermeld waarin je een auto hebt geleased en of je schades hebt gereden. De nieuwe verzekeraar bepaalt dan of en op hoeveel no-claim korting je recht hebt. Zo’n leaseverklaring is één jaar geldig.

  Autoverzekering

   

  Coen

  Geen reacties
  Laat hier een reactie achter
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Schrijf een reactie!
  Schrijf een reactie!
  Bedankt voor uw reactie
  Wij controleren het bericht.