prijsvergelijken

Met welke makelaar koop je een huis?

29 september 2015 (laatste wijziging 16 maart 2016) door Suzanne

Met welke makelaar koop je een huis? Of twijfel jij nog of je een makelaar inschakelt of dat je het huis zelf (ver)koopt? Het inschakelen van een makelaar is natuurlijk niet verplicht, maar het bespaart wel enorm veel tijd en kan ook nog eens zorgen voor voordeel!

Met welke makelaar koop je een huis?

Makelaars bieden in principe drie diensten aan: de taxatie (waardebepaling van een pand), het aankopen en verkopen van panden. Met een aankoopmakelaar koop je een huis, dat wil niet zeggen dat die makelaar niet kan taxeren of verkopen maar bij de koop van een huis spreek je over een aankoopmakelaar omdat hij de belangen van de kopende partij behartigt. Je bent als consument vrij om jouw makelaar te kiezen. Je bent ook niet verplicht om de makelaar die jouw woning verkoopt ook in te schakelen voor de aankoop van de nieuwe woning. Heb je een pand op het oog, kies dan wel een andere makelaar dan het kantoor dat het betreffende pand aanbiedt. De aanbiedende makelaar komt namelijk op voor de belangen van de verkopende partij!

Jouw makelaar kiezen, hoe doe je dat?

Als je in je vriendenkring geen makelaars hebt, dan kun je natuurlijk rondvragen of mensen positieve ervaringen hebben bij de makelaar die ze ingeschakeld hebben bij de aan- of verkoop van een huis. Bedenk wel dat de dingen die jij belangrijk vindt, niet per se gelden voor jouw vrienden (of andere mensen). De ene persoon vindt kennis van de markt belangrijk, de ander richt zich meer op de kosten, of is gebaat bij de mate waarin de makelaar zich inspant om je optimaal van dienst te zijn. Je kan een makelaar op een aantal punten beoordelen.

Courtage makelaar

De kosten die bij het inschakelen van een makelaar komen, kunnen erg oplopen en zijn voor veel mensen het grootste twijfelpunt. Welke makelaar je kiest kan bijvoorbeeld afhangen van de hoogte van de courtage. Vaak vraagt een makelaar zo'n 1,6% aan courtage, wat al snel kan uitkomen op een paar duizend euro. Toch kan een makelaar zich terugverdienen. Doordat makelaars de woningmarkt goed kennen en ze getraind zijn in het onderhandelen over prijzen, weten ze een lager aankoopbedrag voor je te regelen, of juist je huis voor een hoger bedrag te verkopen. In die zin zijn makelaars voor veel mensen onmisbaar.

Professionaliteit: kennis van de markt, wijk, bouwkundige staat pand

Als je zelf een huis wil kopen of verkopen, ben je er natuurlijk emotioneel bij betrokken. Als je eenmaal 'verliefd' bent op een huis en je ziet jezelf daar al helemaal wonen dan ben je geneigd om de mindere dingen niet te zien of makkelijk voor lief te nemen. Een makelaar ziet dat wel en neemt dit mee in de onderhandelingen. Je hoeft geen twijfels te hebben over de waarde van het huis in de markt, een makelaar weet of de prijs reëel is. Die is er dagelijks mee bezig en weet als professional waar hij het over heeft. Dankzij zijn kennis over de aangeboden huizen in de regio weet hij wat een goede prijs is voor jouw huis.

Makelaar neemt je veel werk uit handen

Tegenwoordig kun je ook zelf bekijken welke huizen allemaal te koop staan, de meeste woningen worden aangeboden via internet. Toch zou het net kunnen dat jouw droomhuis (nog) niet online staat, of dat een al verkocht huis nog steeds op de site staat. Met een makelaar heb je meer kans om uit het nieuwste aanbod te koop staande huizen te kiezen, de leukste huizen zijn het eerste weg! Bovendien kunnen makelaars jouw huis ook goed promoten op een groot netwerk!

Woning zoeken is tijdrovend

Het zoeken naar een nieuw huis is in het begin erg leuk, maar het kan op den duur frustrerend worden. Het huis van je keuze bleek net verkocht of is na nader onderzoek toch niet helemaal waar je naar op zoek was, of de 'nabijgelegen' school is verder dan je gedacht had. Welke makelaar je kiest hangt van een aantal factoren af. Je budget (sommige makelaars bedienen alleen de hogere prijsklassen en hebben geïnvesteerd in een netwerk dat daar beter op aansluit) of de kennis van de lokale markt op de plek waar je zoekt. Hij of zij kan je veel werk uit handen nemen met je zoektocht door op basis van jouw verlangens alvast huizen te selecteren. Ook het verkopen van je huis is in deze tijd erg moeilijk, en daar gaat erg veel tijd in zitten. Ook bezichtigingen worden geregeld door de makelaar.

Wil jij graag een makelaar inschakelen? Gebruik dan de makelaars vergelijker, dan ontvang je de beste en voordeligste opties op basis van jouw wensen!

 

Metwelkemakelaareenhuiskopen-01

Suzanne

Mijn naam is Suzanne. Met de artikelen die ik schrijf, wil ik antwoord geven op vragen die jij hebt. Over internet of mobiele abonnementen. Zodat het voor jou in 1 oogopslag duidelijk is waar je aan toe bent.

Terug naar vergelijking
Start de chat