prijsvergelijken

Wifi in de trein

8 april 2016 (laatste wijziging 17 oktober 2018) door Coen

Kijk de volgende keer als je met de trein reist eens goed om je heen. Het eerste dat op zal vallen is dat iedereen 'in' zijn telefoon zit. Of treinreizigers nu gebruik maken van hun eigen databundel of van de wifi in de trein kun je niet aan de buitenkant zien.

Wifi in de trein

Over dat laatste, wifi in de trein, is het goed om wat meer te weten als je af en toe met de trein reist. Maak jij gebruik van wifi in de trein en open je op de automatische piloot een browser en accepteer je vervolgens de voorwaarden, zonder iets gelezen te hebben? Het is goed om hier eens even bij stil te staan! Want is het wel veilig? En wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe werkt wifi in de trein?

Intercity's als de DDZ (dubbeldekker), ICM (enkeldekker) en opgeknapte modellen van de VIRM (dubbeldekker) zijn voorzien van draadloze internetverbinding. Het wifi-symbool aan de buitenkant van deze toestellen geeft aan dat er wifi aanwezig is. Wanneer je via je verbindingen de verbinding maakt met 'Wifi in de trein' opent je browser een scherm met actuele reisinformatie. Accepteer de pagina en je kunt gebruik maken van wifi in de trein!

Risico's van wifi in de trein

Zijn er risico's verbonden aan wifi in de trein? NS wil de verbinding voor de reizigers laagdrempelig en toegankelijk houden. NS verwacht dat als een treinreiziger eerst een account moet aanmaken, dat er dan geen gebruik wordt gemaakt van wifi in de trein. Wel attendeert NS erop om geen zaken in de trein te doen die anderen niet zouden mogen zien. Denk hierbij aan bankzaken. Wifi in de trein is een hotspot met een generieke naam. Hackers die op bepaalde gegevens uit zijn gebruiken dezelfde naam en configuratie en kunnen op deze manier nietsvermoedende treinreizigers kilometers van het station afluisteren. Dat in het algemeen openbare wifinetwerken niet altijd even veilig zijn mag inmiddels wel bekend zijn. Naast de risico's is er een nadeel aan wifi in trein: de snelheid. Houd rekening met trage internetverbinding. Wil je per se veilig mobiel internetten, kies dan bij het vergelijken voor een mobiel abonnement met 4G en veel data.

Voordelen van wifi in de trein

Wifi in de trein heeft ook wel degelijk voordelen. Voor veel treinreizigers is 'online zijn' ook een soort ontspanning. Even je mailtjes en de laatste nieuwtjes checken op social media, spelletjes doen en nieuwssites checken, wat je wilt. Door gebruik te maken van 3G of 4G zal je batterij (en je databundel) sneller leegraken, dan is wifi een uitkomst. Het aantal toestellen van NS waar wifi wordt aangeboden neemt toe. Dit betekent dat je in de trein ook alvast werk kunt verrichten, en dit zelfs niet meer thuis of op werk hoeft te doen. Dit geeft een voldaan gevoel. En, het is gratis! Misschien voor velen het grootste voordeel aan wifi in de trein.

 

Prettige reis!

Wifi in de trein

Coen