prijsvergelijken

Muziekdiensten

29 september 2015 (laatste wijziging 10 februari 2016) door Coen

We krijgen op de chat weleens de vraag over muziekdiensten op smartphones. Bezoekers willen weten welke muziekdienst je kan gebruiken op zowel je smartphone als computer en of er verschil is in kwaliteit. Wij zetten alle mogelijkheden van de meest bekende muziekdiensten op een rijtje! 

Wat zijn muziekdiensten

Wat verstaan we onder muziekdiensten? De term muziekdienst wordt gebruikt voor software of websites die het mogelijk maken via de computer naar muziek te luisteren. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van internet. Er zijn gratis varianten, waarbij reclame wordt afgespeeld, de betaalde varianten bieden doorgaans meer mogelijkheden en zonder reclame. Een enkele aanbieder van mobiele telefonie biedt binnen het abonnement een streamingsdienst aan, maar meestal neem je dit product los af.

Muziekdienst Apple Music

De streamingdienst van Apple heet Apple Music. Apple Music is niet alleen beschikbaar voor iOS gebruikers - ook iedereen met een Windows computer kan het programma installeren. Dit geldt (nog) niet voor smartphones, waarbij de app alleen op iPhones, iPods en iPads te gebruiken is. Dit najaar komt er een app beschikbaar voor Android gebruikers, op Betabound.com roept Apple momenteel Android-gebruikers op om zich aan te melden voor een bètatest.

Kosten muziekdienst Apple Music

Apple Music is de eerste drie maanden gratis, daarna betaal je € 9,99 per maand. Je kunt dan ruim 30 miljoen nummers onbeperkt luisteren.

Wat biedt Apple Music?

De muziekdienst geeft informatie over de artiest en geeft je de mogelijkheid om afspeellijsten te maken. Ook kun je elk nummer dat je luistert delen via social media.Het laat geen vergelijkbare artiesten zien. De geluidskwaliteit van elk nummer is 256 kbps.

 

Muziekdienst Spotify

Spotify is nog steeds de meest bekende en gebruikte muziekdienst in Nederland. Er zijn twee soorten Spotify abonnementen: Spotify Free en Spotify Premium. In sommige smartphone abonnementen zit Spotify premium inbegrepen, maar je kan ook met een kaartje elke maand bijkopen.

Kosten muziekdienst Spotify

Spotify Premium kost € 9,99 per maand en kun je de eerste 30 dagen gratis uitproberen. Spotify Free is natuurlijk gratis.

Wat biedt Spotify?

Bij Spotify heb je de mogelijkheid tot het shuffelen van nummers, en om de twee of drie liedjes krijg je in de gratis variant reclame te horen. Ook kun je afspeellijsten van anderen volgen, en zelf afspeellijsten maken. Verder is er de mogelijkheid tot het volgen van je vrienden en favoriete artiesten en het opslaan van muziek op je account. Ook is het mogelijk om de muziek die je luistert, te delen op social media. Een andere optie die Spotify biedt, ook in de gratis variant, is Running. Hiermee detecteert Spotify tijdens het rennen jouw looptempo en past het tempo van de nummers aan aan jouw looptempo. Let wel op dat dit via 3G of 4G werkt als je dit gebruikt om buiten te hardlopen. Verder laat Spotify vergelijkbare artiesten zien, gebaseerd op de artiest die je op dat moment luistert. Ook informatie over de artiest en de lyrics voor verschillende nummers zijn beschikbaar. Met Spotify Premium kun je natuurlijk alles wat je ook met het gratis account kan, maar dan zonder reclame tussen de liedjes door. Je bent niet meer afhankelijk van de shuffle-modus, maar kunt precies aanklikken welk nummer je wil luisteren. Ook is het mogelijk om muziek op te slaan en offline te luisteren, waardoor je dus overal zonder internetverbinding je favoriete nummers kan luisteren. Verder kun je muziek op de hoogste kwaliteit streamen, wat zo'n 320 kbps is (dit kun je zelf instellen bij Spotify voorkeuren).

 

Muziekdienst Deezer

Deezer is een muziekdienst die na Spotify het meest gebruikt wordt onder Nederlanders. Ook deze dienst biedt gratis en betaalde abonnementen aan.

Kosten muziekdienst Deezer

Het betaalde abonnement van Deezer kost € 10,00 per maand.

Wat biedt Deezer?

Het gratis abonnement is alleen beschikbaar op desktops, dus op mobiele apparaten is het niet te gebruiken. Net als met Spotify is er om de zoveel nummers een reclameblok te horen. Deezer biedt meer dan 35 miljoen nummers aan, waar zowel niet-betalende als betalende klanten naar kunnen luisteren. Informatie over de artiest en vergelijkbare nummers worden ook aangeboden. Met het gratis account kun je afspeellijsten aanmaken, muziek opslaan, vrienden volgen en je eigen muziek uploaden. Dit laatste is erg handig, omdat je je eigen muziek, niet altijd op muziekdiensten beschikbaar, kan combineren met de eindeloze muziek van Deezer. En geen zorgen, als je niet zoveel zin hebt in de sociale aspecten van Deezer, kun je dit makkelijk uitzetten. Wat Deezer onderscheidt van concurrenten, is dat de muziekdienst de nummers voor betalende klanten in een bijzonder hoge kwaliteit aanbiedt, namelijk FLAC. FLAC bestanden zijn zo'n 554 kbps, wat behoorlijk meer is dan wat Spotify en Apple Music aanbieden. Verder kunnen klanten met een Premium account muziek via Deezer op hun telefoon of tablet luisteren. Opgeslagen muziek is voor betalende klanten te luisteren zonder dat een internetverbinding nodig is. Natuurlijk zijn de advertenties met het Premium account ook verleden tijd.

 

Muziekdienst Rdio

Steeds bekender wordt de muziekdienst Rdio, die ruim 18 miljoen nummers aanbiedt. Hiermee loopt de dienst wel wat achter op zijn concurrenten, die veelal boven de 35 miljoen nummers leveren. Rdio biedt drie soorten abonnementen aan: de gratis versie, de Premium desktop variant en een Premium desktop- en mobiel abonnement.

Kosten muziekdienst Rdio

Je begint te betalen vanaf Rdio Web, waarmee je dus alleen op je computer de muziekdienst kunt openen. Dit kost € 4,99 per maand. Rdio Unlimited, wat je op elk mobiele apparaat kunt openen, kost € 9,99 per maand.

Wat biedt Rdio?

Met de gratis versie van Rdio kun je afspeellijsten aanmaken, anderen volgen, favoriete nummers selecteren, kiezen tussen genres en aanbevelingen zien. Ook laat de dienst zien welke nummers of albums er op dat moment het meest populair zijn, en kun je nieuwe releases zien. Je streamt de muziek op 192 kbps. Nummers via social media delen is mogelijk. Met Rdio Web heb je geen advertenties meer die tussen de liedjes spelen. Rdio Unlimited maakt het mogelijk dat je niet alleen op de computer, maar ook op mobiele apparaten de app kan gebruiken. Ook kun je een onbeperkt aantal nummers opslaan en offline luisteren.

 

 

Muziekdiensten

Coen