prijsvergelijken

Mobiel internet vs Wifi?

11 september 2015 (laatste wijziging 10 februari 2016) door Coen

Het netwerk voor GSM heeft zich de afgelopen tijd enorm ontwikkeld, en de nieuwste generatie netwerken, 4G, heeft zoveel voordelen dat er bijna geen redenen meer zijn om mobiel internet aan je voorbij te laten gaan. De vraag is nu: wat is het meest geschikt, mobiel internet of Wifi? Tot voor kort gebruikten mensen veel vaker Wifi dan mobiel internet, omdat de snelheid bij mobiel internet erg beperkt was. De snelheid van je verbinding is echter geen reden meer om te kiezen voor Wifi. Internet over Wifi is gratis, maar als je een onbeperkte bundel hebt, is dat ook geen reden meer om voor Wifi te kiezen.

 

Mobiel internet sneller dan Wifi?

Overigens wordt vaak gezegd dat 4G een stuk sneller is dan Wifi, maar dit is niet per definitie waar. Het hangt er maar net van af welke Wifi-verbinding je thuis, op het werk of op school hebt. In de praktijk is 4G momenteel behoorlijk snel, maar dat komt mogelijk deels doordat er nog niet zoveel mensen gebruik maken van het netwerk. Het is dus de vraag of dit voordeel blijvend is. Ook bij het prijsvergelijken is het voordeel van een abonnement met weinig of geen mobiele data niet meer zo groot. De trend is: databundels in een mobiel abonnement worden steeds sneller en goedkoper. Dit geldt overigens ook voor het al ingeburgerde 3G netwerk. Ook 4G plus komt op de markt en wordt iets sneller dan het 'normale' 4G. Toch scheelt dit in de praktijk niet zoveel, het verschil is nog geen 10 MB/s.

 

Mobiel internet vs Wifi

Tegenwoordig kun je ervan uit gaan dat 4G een goede keuze is, vooral omdat je dan vrijwel altijd een goede verbinding hebt. Maar zodra er meer mensen gebruik maken van het 4G netwerk kan dat weer veranderen. Alleen gebruikmaken van mobiel internet als er Wifi beschikbaar is kan ook, vooral als je niet continu wilt websurfen, appen of mailen. Op die manier kader je voor jezelf het gebruik van mobiel internet. Voor de mensen die 24/7 online willen zijn is 4G een betere keuze.

4G of Wifi is persoonlijke keuze

Al met al hangt het van je eigen situatie af of mobiel internet voor jou gunstig is. Ben je bijna nooit buiten bereik van een Wifi-verbinding, dan is een abonnement met een grote databundel geen must voor jou. Als je juist wel vaak onderweg bent en graag gebruik maakt van internet, is 4G een slimme keuze. Het voordeel is namelijk dat je met veel smartphones je internet kunt delen met andere apparaten, bijvoorbeeld je laptop of tablet.

 

Abonnementen vergelijken

Het is verstandig om regelmatig je eigen abonnement te vergelijken met andere mogelijkheden, omdat zowel je eigen situatie als de markt voor mobiele data geen vast gegeven zijn.  Wil je internetten met je GSM en lijkt 4G je wel wat, let dan bij het prijsvergelijken goed op de eigenschappen van het data abonnement dat je gaat kiezen. De wat scherper geprijsde abonnementen hebben vaak een gelimiteerde snelheid van een bepaald aantal Mbit per seconde. Het loont zeker de moeite om dit te vergelijken, zodat je je keuze goed kunt afwegen. Gelukkig wordt het vergelijken overzichtelijker en gemakkelijker met onze overzichtelijke mobiele vergelijker.

 

wifi vs mobiel internet

Coen

Terug naar vergelijking
Start de chat