prijsvergelijken

4G is sneller en beter dan 3G

15 april 2016 (laatste wijziging 28 april 2016) door Coen

Als je mobiele telefoon abonnementen vergelijkt, zie je bij de resultaten 3G of 4G staan. 4G is sneller en beter dan 3G, maar dat 4G duurder is, heb je waarschijnlijk ook wel gezien. Waarom zou je voor 4G kiezen? Is een duurder abonnement nou echt beter en belt dat dan ook beter? Of biedt 3G voldoende mogelijkheden voor jou? We hebben al eerder een blog over 3G en 4G geschreven, maar we krijgen in de chat regelmatig vragen hierover. Daarom zet ik alles nog eens voor je op een rij.

4G sneller en beter dan 3G

Wat is het verschil tussen de internetsnelheden? De G staat voor 'generatie'. Voordat 3G in gebruik kwam had je 2G. Op dit moment kan je bij het vergelijken van mobiele abonnementen kiezen voor 3G of 4G. De technologie wordt steeds beter, maar omdat we onze smartphones tegenwoordig voor steeds meer zaken dan alleen bellen gebruiken stijgt ook de behoefte aan hogere snelheden. 4G is op dit moment de nieuwste generatie technologie die gebruikt wordt voor het mobiele netwerk, 3G is echter nog steeds beschikbaar. Met 4G heb je naast het supersnelle mobiele internet overal waar je bent beter bereik en een verruimde capaciteit. De snelheid loopt op tot wel 100 mB/s. Voor hogere internetsnelheden en grotere databundels betaal je meer.

4G niet voor iedereen nodig

De snelheid die jij nodigt hebt ligt aan je internetactiviteiten op je mobiel. Wil je niet alleen internet gebruiken als je verbonden bent met wifi maar maak je alleen gebruik van basisactiviteiten als mailen zonder bijlage of surfen op simpele websites? Dan kan je waarschijnlijk prima uit de voeten met 3G. Download je vaak grote bestanden? Game je veel? Dan is 4G waarschijnlijk geschikter. Om informatie te versturen moet mobiel netwerk gebruik maken van een mobiel telefonie-netwerk, oftewel je simkaart. Waar je kan bellen heb je ook voldoende bereik om te surfen op het internet. Het komt erop neer dat iedere verhoging van een G' meer mogelijkheden en hogere snelheden biedt.

We hebben de functies van de verschillende generaties die er tot nu toe zijn, voor je op een rijtje gezet!

2G

Bellen, sms'n en basis surfen

3G

Snel internet voor het delen van foto's, mobiele app's downladen en video's bekijken

4G

Supersnel mobiel internet, tot 10 keer sneller dan 3G

Waarom kiezen voor 4G?

Omdat 4G tot wel tien keer sneller is dan 3G, biedt dat meer mogelijkheden. Als je graag filmpjes zonder haperingen streamt en gebruikmaakt van videobellen en ook onderweg niet gestoord wilt worden door haperingen in je verbinding is 4G echt wat voor jou. Bij 3G neemt de snelheid onderweg merkbaar af.

Waarom kiezen voor 3G?

Als je een wat oudere telefoon hebt, kan het zijn dat deze het 4G netwerk niet ondersteunt. Is dat wel het geval, dan gebruik je wel meer MB’s op 4G dan wanneer je op 3G zit, en de kosten kunnen daardoor flink oplopen. Ook je batterij is sneller leeg: 4G gebruikt gemiddeld namelijk 15% meer stroom dan 3G.

 

Bellen over 4G sneller en beter

Coen