prijsvergelijken

Mobiel internetten in Europa wordt goedkoper

6 april 2016 (laatste wijziging 6 juli 2017) door Michelle

T-Mobile is de eerste provider in Nederland die geen kosten meer gaat verrekenen voor mobiel internetten in Europa. Hiermee lopen ze een flink voor op de zaken. Mobiel internetten in Europa wordt goedkoper in 2017, sommige providers verlagen hun prijzen nu al.

Zodra je je mobiel in het buitenland gebruikt, dus om te bellen, gebeld te worden, en om te surfen op het internet, dan maak je gebruik van het netwerk van de buitenlandse telecom-aanbieder. Dit wordt 'roaming' genoemd. Roaming kon voor hoge kosten achteraf zorgen, omdat je bijvoorbeeld locatievoorzieningen aan hebt staan op de apps die je op de achtergrond hebt draaien.

Mobiel internetten in Europa wordt goedkoper vanaf 2017

Mobiel Internetten met je mobieltje is erg duur in het buitenland. De Europese Unie vond dat daar wat aan gedaan moest worden en heeft een maximum gesteld aan de roamingkosten. Naast het besluit dat de roamingkosten omlaag moeten werd ook gesteld dat de telecombedrijven hun klanten bij het oversteken van een landsgrens moeten waarschuwen via een sms'je dat ze voor bellen in het buitenland meer betalen.

Internetten in het buitenland met T-Mobile

T-Mobile heeft nu ingesteld dat je 250 Mb/s van je normale internetbundel zonder extra kosten kan gebruiken binnen de EU.  Als deze op zijn krijg je een sms'je van T-Mobile en kan je kiezen hoe je verder wilt: met een EU-databundel of dat je het internet op je mobiel uitzet. Zo zijn de onverwachte en torenhoge rekeningen van dataverbruik binnen de EU dus verleden tijd!

KPN verlaagt roamingtarieven per 30 april 2016

Niet alleen T-Mobile loopt op de zaken vooruit, KPN kondigde ook al aan om nu al wijzigingen door te voeren. Per 1 april zijn ze gestopt met de Belbundel EU en per 30 april verdwijnen ook de Buurlandbundel en de KPNopReis bundel. Deze bundels worden door het verlagen van de tarieven binnen de EU overbodig. Klanten die deze bundels op dit moment nog geactiveerd hebben hoeven niets te doen, KPN zet de bundels uit, maar klanten kunnen deze ook zelf uitzetten.

Ben je klant bij KPN en heb je een bel-, sms- of internetbundel voor in Nederland, dan betaal je vanaf 30 april in het buitenland uit deze bundel plus een kleine toeslag voor het verbruik. De tarieventoeslag:

Bellen6 ct per minuut
Gebeld worden1 ct per minuut
Sms2 ct per sms
Internet6 ct per MB

Europese wetgeving

Vanaf 30 juni 2016 mag internetten bij Europese wetgeving nog maar €0,05 kosten per megabyte kosten. En vanaf 15 juni 2017 moet het helemaal gratis zijn!  Dat wil zeggen: de kosten voor bellen, sms'en en internetten in andere EU-landen zijn even hoog als in je eigen land. Er mogen dan dus geen extra kosten meer door telecomaanbieders in rekening worden gebracht aan mensen uit een ander EU-land. Nadat de Raad het voorstel goedkeurde stemde het Europees Parlement er ook mee in. Meer informatie hierover lees je op Europa-nu.nl.

 

Mobiel internetten in Europa wordt goedkoper

Michelle

Mijn naam is Michelle. Ik ben een IBO-student aan de Universiteit Leiden en ben redacteur bij Prijsvergelijken.nl. Doordat ik veel schrijf over internetpakketten en mobiele telefonie, ben ik nu specialist op het gebied van internet en tv en mobiele abonnementen. Als content medewerker doe ik altijd mijn best om complexe producten zo duidelijk mogelijk uit te leggen in artikelen om zo klanten verder te helpen.