prijsvergelijken

De Apple iPhone 6S en 6S Plus

10 september 2015 (laatste wijziging 2 februari 2016) door Coen

"Het enige wat veranderd is, is alles", aldus de nieuwe slogan van Apple voor de iPhone 6S. Dat belooft wat! We gaan even dieper in op de veranderingen ten opzichte van de voorganger. Doorgaans is de S-update een relatief kleine update. Vanaf zaterdag 12 september is de 6S voor te bestellen en vanaf 25 september is hij in een aantal landen te koop in de winkels. Vanaf welke datum de 6S in Nederland te koop is, is nog niet bekend. Zoals gebruikelijk bij een S-update is er aan de buitenkant van de iPhone 6S niet echt iets veranderd. Het ontwerp is hetzelfde op een nieuwe roségoude uitvoering na. Wat betreft de verbeteringen: de 6S iPhone heeft meer megapixels, maar of de fotokwaliteit er merkbaar op vooruit is gegaan, de meningen zijn erover verdeeld. Nog een verandering: 3D Touch. 3D Touch is een leuke vinding die technisch indrukwekkend is, maar is niet wereldschokkend. In sommige specifieke gevallen wel handig.

 

Ontwerp iPhone 6S en 6S Plus

Zoals al eerder gezegd: bij een S-update is er aan de buitenkant van de iPhone 6S niets veranderd, op de nieuwe roségoude uitvoering na. Op het ontwerp van de iPhone 6 was dan ook niet veel aan te merken, maar opvallend is dat Apple ermee weg komt om hetzelfde ontwerp te gebruiken. Concurrenten Samsung of HTC zouden dat geen twee keer hetzelfde doen. Als kritiekpuntje wordt genoemd dat Apple in de iPhone 6S bijvoorbeeld de cameralens had kunnen verkleinen waardoor hij niet meer uit de behuizing steekt. Ook de grip van het toestel had nog iets verbeterd kunnen worden. De iPhone 6S en 6S Plus zijn 0,2 millimeter dikker dan de voorganger en wegen ongeveer 20 gram zwaarder. Dat komt doordat er een sterker soort metaal is gebruikt en het glas aan de voorkant is krasbestendiger zijn.

 

3D Touch

De belangrijkste vernieuwing is 3D Touch. Met deze schermtechnologie kan de telefoon het verschil tussen hard en zacht drukken onderscheiden, wat een uitbreiding is op het kort en lang drukken dat nu al ondersteund wordt. In de Mail-app kun je in de inbox hard op een mailtje drukken waardoor een preview van de mail te zien is in een popup zonder dat deze daadwerkelijk geopend wordt. Na nog harder drukken opent het mailtje helemaal. De iPhone geeft met kleine trillingen feedback om aan te geven hoe hard je drukt en dat werkt prettig. 3D Touch werkt op dit moment nog maar in een beperkt aantal apps en het is redelijk overzichtelijk en snel om te gebruiken.

 

Camera verbetering

De tweede grote verandering is de kwaliteit van de camera’s waaraan meer megapixels zijn toegevoegd: 12 in plaats van 8 megapixel-sensor aan de achterzijde. De foto’s zijn nog steeds zeer indrukwekkend, net als bij de iPhone 6. Ook de foto’s op een groot scherm bekijken, behoort nu beter tot de mogelijkheden. Met de nieuwe camera is het ook mogelijk om video's in ultra hd-kwaliteit te schieten. De iPhone 6S heeft in tegenstelling tot de 6S Plus nog steeds geen optische beeldstabilisatie. De selfiecamera heeft meer megapixels: 5 in plaats van 1,2. Dat is te merken aan de fotokwaliteit, er zijn duidelijk meer details zichtbaar.

 

Prestaties, scherm en Touch ID

Verder zit er een snellere A9-processor in de iPhone 6S en dat is belangrijk voor toekomstige apps die nu zwaarder kunnen worden. In de dagelijkse praktijk zal je er in eerste instantie weinig van merken, maar later wel. De vingerafdrukscanner en wifi moeten sneller zijn, dan de eerdere modellen. De accu in de iPhone 6S is iets kleiner dan die in de iPhone 6, maar met dezelfde accuduur. vanwege gebruik van een zuinigere chip. Het 4,7 inch-scherm van de iPhone 6S heeft nog steeds een resolutie van 1334 x 750 pixels en de iPhone 6S Plus heeft 1920 x 1080 pixels op een 5,5 inch-scherm. Ook de prima kwaliteit van het scherm is gelijkgebleven.

 

Vergelijk Apple iPhone abonnementen

De nieuwe iPhone 6S

De nieuwe iPhone 6S

Coen

Terug naar vergelijking
Start de chat