prijsvergelijken

Nachtmodus op je smartphone instellen

31 maart 2016 (laatste wijziging 19 maart 2019) door Coen

Ben jij zo vergroeid met je smartphone dat je ’s avonds in bed nog even je laatste berichten checkt? En ’s morgens als eerste weer kijkt wat er binnengekomen is?

Dan heb ik goed nieuws voor je! Door de nachtmodus op je smartphone in te stellen zal je waarschijnlijk meer uitgerust wakker worden vergeleken met de normale modus! In de nachtmodus is de samenstelling van het licht aangepast. De lichtintensiteit namelijk heeft invloed op je bioritme.

Wat veel mensen niet weten is dat het blauwe licht van je smartphone ongemerkt een verschuiving van je biologische klok veroorzaakt.

Daarnaast val je moeilijker in slaap omdat je met aandacht berichten en e-mails leest. Je hersenen zijn dan nog erg actief, waardoor het nog moeilijker is om in slaap te vallen.

Optie 1: smartphone en tablets uit de slaapkamer

Slaapdeskundigen adviseren dan ook om je smartphone de slaapkamer uit te doen. Het liefst zien ze dat mensen na 9 of 10 uur 's avonds niet meer op het beeldscherm kijken.

Mensen hebben namelijk net als planten en dieren een biologische klok en het blauwe licht van je beeldscherm ontregelt die klok. Ook televisie kijken in de slaapkamer wordt om die reden afgeraden. ’s Morgens kan dat felle blauwe licht trouwens niet zoveel kwaad, computerbeeldschermen hebben het ook.

Optie 2: nachtmodus op je smartphone instellen

De smartphone niet mee naar de slaapkamer is best een goed idee. ’s Avonds in het donker kan het blauwe licht namelijk ook irritatie opwekken bij je partner, die geniet namelijk mee vanwege het felle licht. Maar of je dat gaat lukken?

Gelukkig is er nog een optie, sinds kort beschikbaar op je iPhone: de nachtmodus. Sinds de nieuwste iOS-update (iOS 9.3) is er ook voor Apple gebruikers een nachtmodus beschikbaar.

Nachtmodus op je smartphone: mogelijkheden voor Android-telefoons

In de ontwikkeling van Android 6.0 (Marshmallow) was ook sprake van een nachtmodus maar Google besloot om deze niet in de definitieve versie te verwerken. Gelukkig komt hij in de bètaversie van Android N terug. Die wordt in het najaar verwacht. 

Android-gebruikers kunnen gelukkig wel al langer gebruikmaken van een nachtmodus door bepaalde apps in te stellen. Alleen voor Nexus-toestellen is de bètaversie van Android N op dit moment beschikbaar. Je kan de nachtmodus automatisch inschakelen zodra het donker wordt. Ook kan je het donkere thema gebruiken voor Android.

Wanneer je de optie ‘Tint aanpassen’ inschakelt, vertoont het scherm een gele waas. De hoeveelheid blauw licht op het scherm wordt zo beperkt, hierdoor zou je mogelijk beter in slaap vallen.

Nachtmodus op smartphone: iPhone instellen

Je kan het scherm eenvoudig dimmen door de nachtmodus aan te zetten. Normaal gesproken pas je de schermhelderheid aan door vanaf de onderste rand van het beeldscherm naar boven te vegen en de schuifknop van de beeldschermhelderheid naar links of rechts te vegen. Nu is er een icoontje zichtbaar met een zonnetje/maantje. Door deze aan te tappen verspringt het beeldscherm duidelijk van kleur. 

Wat handig is: in de instellingen kan je de beeldschermhelderheid op een tijdklok zetten zodat je telefoon automatisch van kleur omschakelt. Handig, want dan hoef je er zelf niet steeds aan te denken. De nieuwe kleur is natuurlijk wel even wennen, het deed mij persoonlijk een beetje denken aan een vergeelde krant. Maar hé, een goede nachtrust is ook wat waard!

Nachtmodus op smartphone: snel instellen op de iPhone of iPad

In de zoominstellingen van iOS 8.1 zit een extra functie verstopt. Hierin was al een grijsfilter aanwezig, bestemd voor gebruikers die moeite hebben met kleuren. Daarin zit ook een filter ‘Weinig licht’ die je kan gebruiken in situaties als je al in bed ligt of ’s avonds op de bank. Hieronder lees je hoe je de nachtmodus inschakelt.

  • Open de Instellingen-app.
  • Tik op Algemeen > Toegankelijkheid > Zoomen.
  • Zoomfunctie inschakelen.
  • Kies voor optie Zoom hele scherm bij Zoombereik.
  • Ga terug naar het startscherm via de home-knop.
  • Het zoommenu verschijnt wanneer je driemaal met drie vingers op het beeldscherm tikt.
  • Kies de optie Kies filter.
  • Kies vervolgens de optie Weinig licht.

Om de schermverlichting van de iPhone of iPad snel te dimmen, druk je driemaal snel achter elkaar op de homeknop. Dit doe je ook als je daarna de normale schermverlichting terug wilt.

Werkt het niet?

Mocht het niet werken, controleer dan of je de activeringsknop wel goed hebt ingesteld. Dat doe je bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Activeringsknop. Daar moet de optie Zoomen zijn aangevinkt. Op deze manier kan je trouwens meerdere schermfilters instellen en activeren, zoals grijstinten.

Check je toestel voor de nachtmodus

Mocht je een wat ouder toestel hebben, dan kan het best zijn dat de genoemde opties er niet op kunnen worden geactiveerd. Mocht de nachtmodus je aanspreken, en ben je sowieso wel toe aan een nieuw toestel, kijk dan eerst welk toestel je wilt en check of de update uitgevoerd kan worden op dat model smartphone. Daarna vink je dat toestel aan in onze mobiele vergelijker en heb je jouw ideale deal zo gevonden!

Nachtmodus op je smartphone

Coen

Terug naar vergelijking
Start de chat