prijsvergelijken

Met deze 4 tips hou je je computer veilig en virusvrij

24 oktober 2016 (laatste wijziging 26 oktober 2016) door Suzanne

Al je Word-bestanden weg, je foto's kwijt en je bankrekening geplunderd. Het kan zomaar gebeuren als je een virus op je computer hebt staan. Voorkomen is beter dan genezen, dus bekijk hier onze tips om je computer schoon en virusvrij te houden! 

Tip 1: Installeer een antivirus programma

Er zijn veel antivirus programma's waaruit je kunt kiezen, zoals Avast, McAfee en Norton. Meestal zijn deze virusscanners niet gratis, je betaalt er al snel een paar tientjes voor. Het is handig om van te voren te kijken of je internet provider nog bepaalde beveiligingssoftware aanbiedt. Vaak bieden deze hun eigen virusscanners aan (Telfort Veilig) of geven ze korting op bekende programma's wanneer je een abonnement bij de provider afsluit.

Tip 2: Open geen verdachte mails of pop-ups

Het gebeurt nog wel eens dat je op een website zit, en ineens een vervelende pop-up krijgt te zien met 'Gefeliciteerd! U heeft een prijs gewonnen!' Vaak is het nodig om de hele site af te sluiten voor je deze melding weg krijgt. Wees ook altijd achterdochtig bij mailtjes van zogenaamde banken, die bijvoorbeeld zeggen dat ze je inloggegevens nodig hebben. Een bank of creditcardmaatschappij zal je nooit zulk soort mailtjes sturen. Je wordt bij zo'n phishing mail doorgestuurd naar een website waarbij je al je gegevens moet invullen en waarbij je dus het risico loopt dat er geld van je rekening kan worden gehaald. Wees dus altijd alert!

Tip 3: Vermijd spyware

Een definitie die minder bekend is bij veel mensen, is het woord 'spyware'. Simpel gezegd houdt spyware in de gaten op wat voor websites je zit en hoe lang je deze websites bezoekt, en deze informatie wordt doorverkocht aan derden. Dit is natuurlijk een schending van je privacy, maar toch is spyware lastig te omzeilen. Vooral als je veel programma's van het internet downloadt, is de kans groot dat je spyware binnen haalt. Je komt er niet altijd achter, maar krijg je bijvoorbeeld veel spam mails, dan kan het zijn dat je mailadres is achterhaald door spyware.
Spyware is te vermijden door anti spyware programma's. Vaak zit dit inbegrepen in antivirus programma's. Ook is het slim om programma's bij de officiële website te downloaden, zodat je weet dat er niet mee geknoeid is.

Tip 4: Gebruik 1 pc om mee te downloaden

Wil je toch af en toe bestanden kunnen downloaden, maar je computer wel virusvrij houden? Het is handig om dan maximaal één computer te gebruiken voor het downloaden en uploaden van bestanden. Hiermee heb je op andere apparaten in elk geval minder kans op het downloaden van spyware of het binnen krijgen van een virus.

Meer lezen over veilig internetten

Zoals je ziet kan je er zelf veel aan doen om je computer virusvrij te houden. Zorg ook dat je je online bankzaken met aandacht uitvoert. En lees hoe je veilig online shopt. Ook is het belangrijk dat je je kinderen veilig laat internetten. Wil je meer weten over internet en veiligheid? Lees dan het uitgebreide blog van mijn collega over veilig internetten waarin ze onder andere ook de beveiligingspakketten van providers voor je op een rij zet. 

 

Dit moetMet deze 4 tips hou je je computer veilig en virusvrij!

Suzanne