prijsvergelijken

Analoge, digitale of interactieve tv?

24 november 2014 (laatste wijziging 10 maart 2016) door Suzanne

Analoge, digitale of interactieve tv, wat zijn nou precies de verschillen tussen deze vormen van televisie kijken? Vroeger had je sowieso alleen analoge televisie. De technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat je tegenwoordig veel meer zenders kan bekijken en ook nog met veel scherper beeld. Sommige programma's kan je kijken op de tijden dat het jou beter uitkomt in plaats van op tijden van uitzending. Toch zijn er nog steeds huishoudens die genoegen nemen met minder en daar tevreden mee zijn. Koop je echter een nieuwe televisie dan komen er meer mogelijkheden in beeld. We bespreken de drie opties waarna je kan besluiten of analoge, digitale of interactieve tv het beste bij jou past.

Analoge digitale of interactieve tv

Als je niet vaak tv kijkt of voornamelijk van de DVD-speler gebruik maakt, is een analoge televisie prima. Heb je een breedbeeld tv waar je van wilt genieten? Dan is een abonnement met digitale tv beter geschikt. Hiermee kun je je programma's zelfs in HD bekijken. Met interactieve televisie profiteer je van extra's, zoals films On Demand bekijken en programma's pauzeren en terugkijken wanneer jij het wilt. Heb je veel tv's? In dat geval is een kabelabonnement het voordeligst. We gaan iets dieper in op de specificaties.

Analoge tv

Analoge televisie gaat altijd via de kabel. Het wordt door steeds minder mensen gebruikt. Dit komt omdat je met digitale en interactieve televisie beter beeld en meer mogelijkheden hebt. Veel moderne tv's zijn niet meer geschikt voor het beeld van analoge tv. Bovendien hebben analoge televisies rond de dertig zenders, waar veel mensen tegenwoordig niet genoeg aan hebben. Het voordeel van analoge televisie, is dat je niet hoeft bij te betalen als je op een extra tv televisie wil kijken.

Digitale tv

Digitale televisie biedt veel voordelen ten opzichte van analoge televisie. Het is bijvoorbeeld minder vatbaar voor storingen, heeft een veel scherper beeld en biedt meer zenders aan. Digitale televisie kun je via vier manieren ontvangen: via de kabel, via de ether, via ADSL of via de satelliet. Je hebt dus een grotere keus aan aanbieders dan wanneer je analoge tv kijkt. Bij digitale tv via de ether of de satelliet hoef je geen kabels te trekken, dit komt namelijk binnen via de antenne.

Voor digitale tv heb je een decoder nodig, behalve als deze in je tv ingebouwd is. Als je geen losse decoder hebt, is een insteekkaart nodig, waarin de smartkaart van je abonnement in kan. Ook heb je met een ingebouwde decoder het nadeel dat je geen programma's op kunt nemen. Je zou dit kunnen oplossen door een externe harde schijf te kopen, of een USB-stick met veel geheugen.

Met digitale tv heb je de mogelijkheid tot HD (High Definition) televisie. Dit heeft veel scherper beeld dan SD, wat voor Standard Definition staat. Moderne tv's zijn bijna altijd geschikt voor HD televisie. Je kunt dit checken aan het HD logo, dat veel tv's er met een sticker op hebben staan. Als je HD tv wilt, heb je een speciaal kastje (een decoder) nodig. Maar tegenwoordig hebben veel televisies ook zo'n decoder ingebouwd, waardoor een los kastje niet meer nodig is. Als je zo'n tv niet hebt, dan heb je een HDMI-kabel nodig om de tv en het kastje met elkaar te verbinden.

Interactieve tv

Interactieve tv geeft je net iets meer dan digitale tv. Je kunt bijvoorbeeld films via een digitale videotheek bestellen en kijken, en programma's pauzeren en op een later moment terugkijken. Ook kun je bij elke film vaak de keuze maken tussen SD en HD kwaliteit (HD films zijn meestal een eurootje duurder). Heb je een programma gemist? Dan kun je deze een paar dagen na uitzending nog terugkijken. Het verschilt per provider welk programma je gratis terug kunt kijken en voor welk programma je moet betalen. Voor interactieve televisie is een decoder nodig die geschikt is voor interactieve tv.

Om van interactieve televisie gebruik te maken, moet je een ethernetkabel vanaf de modem naar de tv-ontvanger trekken. Als je niet zo handig bent met kabels en snoertjes, kun je bij veel providers ook kiezen voor een draadloze verbindingsset.

Conclusie

Het hangt helemaal van jouw wensen af waarvoor je kiest. Neem je nog genoegen met het kijken van het journaal om 8 uur en maak je van de DVD-speler gebruik, dan is een analoge televisie prima te doen. Kies je echter voor een breedbeeld televisie dan past een abonnement met digitale tv beter bij jou. Voordeel is dat je daarmee je programma's in HD kunt kijken (indien beschikbaar). Interactieve televisie gaat nog een stap verder dan digitale televisie: je kan hiermee films On Demand bekijken en programma's pauzeren en terugkijken wanneer jij het wilt. Wanneer je veel televisie hebt is een kabelabonnement de voordeligste keuze.

 

Keuze tv pakketten

 

Suzanne

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.