prijsvergelijken

Alles wat je moet weten over providers

22 september 2016 (laatste wijziging 28 februari 2018) door Michelle

Ben je zoekende naar een nieuw internetabonnement, maar heb je geen idee welke provider je moet kiezen? Begrijpelijk, want er is een overload aan informatie te vinden waardoor je eigenlijk niet meer weet wat je moet lezen en hoe je ze alle informatie moet filteren. Wanneer je een nieuw abonnement afsluit zit je er minimaal een jaar aan vast, dus je wilt wel de juiste keuze maken. Uit onze chatsessies blijkt dat meer mensen hiermee zitten. Wat moet je weten over providers? Reden voor mij om hierin te duiken. Ik heb alle wat je moet weten over providers verzameld waar jij hopelijk mee geholpen bent. 

Inhoud

  Wanneer past een internetprovider bij jou?

  Het antwoord lijkt heel simpel: wanneer ze de diensten aanbieden die jij wilt gebruiken, voor het bedrag dat je ervoor over hebt. Zodra een provider aan jouw verwachtingen voldoet ben je er in principe al. Maar...als er iets complex kan zijn, is het wel een internetabonnement.

  Goedkoop of uitgebreid internetpakket, of allebei?

  Uiteraard kan je kiezen voor een eenvoudig abonnement, maar zodra je weet wat er allemaal nog meer kan met je internetabonnement, denk aan uitbreiding van tv-pakketten, internet in je hele huis op meerdere apparaten, online gamen, streamingsdiensten... toch wel aantrekkelijk! In je enthousiasme kan je zomaar kiezen voor een pakket met alles erop en eraan. Maar bedenk wel dat je elke maand betaalt voor alle diensten. Op jaarbasis kunnen de kosten nog aardig oplopen. Begint het je al te duizelen? En dan hebben we het nog niet eens over de opties van vast bellen, en extra diensten voor zakelijke gebruikers. Na het lezen van dit artikel weet je meer over providers: de kwaliteit van hun diensten, de extra opties, aansluitingsmogelijkheden en welke providers unieke voordelen en service bieden aan hun klanten. En hoe je de pakketten vergelijkt. 

  Goedkoop internetOm welke reden kies jij een provider? 

  In Nederland zijn veel providers beschikbaar, grote bekende en kleinere lokale. Het aanbod van de grotere bekende internetproviders vergelijken wij. Alle providers zouden jou graag als klant hebben, en ze presenteren hun producten dan ook zo aantrekkelijk mogelijk. De keuze voor de provider is trouwens ook afhankelijk van de mogelijkheden op jouw adres, sommige providers leveren alleen internet via glasvezel, DSL of kabel, en niet alle providers kunnen op elk adres leveren. Hoe weet jij welke provider het beste bij jou past? Bedenk van tevoren wat jij belangrijk vindt. Denk hierbij aan de volgende punten: werkelijke internetsnelheid, stabiliteit, betrouwbaarheid, aantal functionaliteiten binnen het pakket, populariteit, levertijd, regeling rond de installatie en misschien wil je graag gebruikmaken van combivoordeel. Zodra je weet wat je wensen zijn, zal je ook zien welke prijzen er hangen aan de verschillende pakketten. Ook niet onbelangrijk, want: je zit al gauw een of twee jaar vast aan een abonnement! Bedenk ook dat je je oude e-mailadres niet kan meenemen naar een nieuwe provider. Op het gebied van goedkope pakketten is in het najaar van 2016 een nieuwe internetprovider met de naam NLE gestart. NLE is ook opgenomen in de vergelijker

  Reviews internetproviders

  Wij hebben internetprovider reviews opgesteld waarin we de providers op een aantal punten beoordelen. Denk hierbij aan zaken als snelheid, levertijd, installatie, prijs en functionaliteiten. We kijken hoe ze scoren op deze punten t.o.v andere providers. De providers krijgen cijfers voor alle punten en daar rolt een gemiddelde uit. Consumenten kunnen op die reviewpagina's ook een beoordeling achterlaten. We hebben eerder een blog gepubliceerd hoe je provider reviews het beste kan gebruiken in je zoektocht naar de provider die het beste bij jou past. Op basis van een optelsom van alle punten heb ik een top 10 samengesteld, met twee gedeelde plaatsen. In de weging krijgt elk punt eenzelfde waarde. Dit hoeft niet overeen te komen met wat jíj belangrijk vindt. Raadpleeg de provider reviews voor details. 

  gebruikers ervaringenTop 10 providers

  1. Ziggo, scoort zeer hoog op snelheid, levertijd, installatie en beschikbare functionaliteiten.
  2. Telfort is erg populair en biedt pakketten met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  3. gedeelde derde plaats voor:
   • KPN, deze provider blinkt uit met beschikbare functionaliteiten, installatie en door het aanbieden van combivoordeel.
   • Vodafone blinkt uit met prijs, functionaliteiten en heeft een overall hoge waardering op alle punten.
  4. gedeelde vierde plaats voor:
   • OnsBrabantNet scoort erg hoog op snelheid en installatie, is helaas maar in een deel van het land beschikbaar.
   • XS4ALL doet het goed qua levertijd, installatie en beschikbare functionaliteiten. Staat bovendien bekend als zeer klantvriendelijk.
  5. Online is onderscheidend qua prijs, zij proberen het maximale te bieden voor een zo laag mogelijke prijs.
  6. Caiway heeft een snelle levertijd en hun internetverbinding is ook snel. Op de overige punten blinken zij helaas niet uit.
  7. Tele2 blinkt uit met een scherpe prijs en is waarschijnlijk daardoor redelijk populair. Op overige punten scoort Tele2 matig.
  8. Fiber blinkt vergeleken met andere providers niet echt uit op bepaalde punten, echter is het zeker geen slechte provider. Fiber zet zichzelf in de markt als een provider die de beloofde internetsnelheid waarmaakt, maar dat is logisch als je alleen via glasvezel internet levert. Dat geldt namelijk ook voor de glasvezelabonnementen van andere providers. 

  Kwaliteit provider beoordelen

  Een van de meest voorkomende vragen is; hoe je kan beoordelen of de kwaliteit van een provider goed is? Je kan natuurlijk de reviews bekijken die wij hebben geschreven over de internetproviders , dan krijg je al een goed beeld. De meestgenoemde punten waarop men providers beoordeeld zijn:

  • Internetsnelheid. Daarnaast is het voor de kwaliteit van een provider ook van belang dat de internetsnelheid zo optimaal mogelijk is. Optimaal betekent niet automatisch bloedsnel, optimaal is wanneer het past bij jouw internetgebruik en budget. Bij intensief gebruik van internet kun je beter kiezen voor VDSL omdat ADSL trager kan zijn dan de beloofde snelheid. Kies je voor kabel of glasvezel dan heb je hier geen last van, maar daar betaal je wel voor. Ik kom hier in de volgende alinea nog op terug.
  • Storingen. Hoe gaat de provider om met storingen? De stabiliteit van het internet is belangrijk, gemiddeld heb je maar 10% kans op een storing. 
  • Klantenservice. Helpen ze je met aandacht? Als de klantenservice het laat afweten, dan is dat een afknapper. Je kan bellen of de klantenservice online bereiken voor vragen. Naast chat en telefoon is social media ook veel in gebruik en sommige providers bieden een netwerk voor hun klanten, erg handig. Hier kom je vaak achter specifieke vragen over de apparatuur bijvoorbeeld. 
  • Installatie van je pakket. Niets zo vervelend als een enorm ingewikkeld proces om je internet aan de praat te krijgen. Het fijnste is een eenvoudige installatie die je zelf kan doen. Dan hoef je niet te wachten op een monteur. Laat je het toch liever doen door een monteur, dan krijg je die bij zowel Ziggo als KPN erbij. Ook bij Vodafone alles-in-1 pakketten krijg je een gratis monteur. Lees ons blog over de top vijf makkelijkst te installeren internetpakketten.kwaliteit

  Internetsnelheid

  Wat betreft de snelheid van het internet, dat is van meerdere dingen afhankelijk. Ten eerste uiteraard de snelheid van het pakket dat je zelf gekozen hebt. Deze is - als het goed is- gebaseerd je op je internetverbruik. Maar ook het soort verbinding dat je kiest heeft invloed op de snelheid. In de praktijk merk je niet heel veel van de verschillen tussen DSL, Kabel of Glasvezel. Wel is bekend dat via glasvezelverbinding razendsnel internet mogelijk is en dat geldt in de praktijk ook voor internet over de kabel. Bij DSL kan dat minder zijn. Provider Ziggo levert internetdiensten over de kabel, maar er zijn ook providers die via glasvezel en kabel leveren zoals Caiway dat doet. Andere internetproviders zoals Telfort en KPN bieden internet via glasvezel en DSL aan.

  internetsnelheidInternetsnelheid en DSL

  Maak je geen zorgen, tegenwoordig is DSL meestal ook erg goed. Maar let op: DSL is een overkoepelde naam voor ADSL én VDSL. ADSL bestaat alleen uit een koperverbinding en is daarmee gevoeliger voor grotere afstanden.VDSL is hier minder gevoelig voor, doordat het voor de helft uit glasvezel bestaat. Of de snelheid van je ADSL-verbinding lager wordt, is afhankelijk van de afstand van jouw woning tot de wijkcentrale. ADSL wordt niet zo vaak meer gebruikt. Wel is bekend dat bijvoorbeeld Tele2 nog ADSL gebruikt voor hun 20 Mb/s pakketten. Het kan dus ook zijn dat de werkelijke snelheid bij deze pakketten een stuk lager ligt dan bij de andere pakketten die Tele2 en andere providers verder aanbieden. Voor zowel glasvezel- en kabelinternet maakt de afstand die de verbinding moet afleggen naar jouw adres niets uit. Dit is voor beiden stabiel en snel! Dus als je DSL-verbindingen traag is en er is geen sneller pakket over DSL beschikbaar, kijk dan of er glasvezel of kabel beschikbaar is. DSL-Glasvezel

  Mannen en vrouwen hebben voorkeur voor andere providers

  Opmerkelijk: mannen en vrouwen baseren hun keuze voor een provider op verschillende aspecten. Zo willen vrouwen vaak graag niets zelf instellen, dus een gratis monteur is zeer gewenst. Ook gaat de voorkeur van vrouwen uit naar kleine onopvallende apparatuur. Daarbij kijken vrouwen vaak naar de wensen voor het hele gezin, dus als een provider een pluspakket aanbiedt voor het hele gezin dan beschouwen zij dat als een aantrekkelijke optie. KPN springt hierop in met hun marketing. Mannen zijn te verleiden met mooie sportpakketten, zo is de gedachte. Dus een product als Ziggo Sport is een uitkomst aangezien dat standaard bij een tv-abonnement van Ziggo zit. Daarnaast vinden ze het belangrijk om een stabiele en snelle verbinding te hebben. Robuustere en/of stoere apparatuur spreekt mannen vaak ook meer aan. Dit alles zorgt ervoor dat mannen eerder geneigd zijn voor Ziggo te kiezen. Ziggo speelt hier dan weer op inmet hun marketingcampagnes. In de reclame zie je dat deze gaat over Formule1 bij Ziggo kijken. Dat is toch een sport dat overwegend mannen aanspreekt. 

  Extra voordeel voor (nieuwe) klanten

  Om nieuwe klanten te trekken geven providers regelmatig een actievoordeel aan nieuwe klanten. De drempel om voor een bepaalde provider te kiezen wordt daarmee verlaagd. Er zijn verschillende vormen van voordeel waar providers klanten mee lokken:

  Korting op abonnement

  Een korting die een bepaalde tijd duurt, vaak drie tot zes maanden. Dit doen bijna alle providers, ook de providers die al relatief goedkoop zijn. 

  Kortingen op zenderpakketten

  Bij Fiber hebben ze afwisselend acties, het was dat je SPORT FOX gratis kreeg, nu is het zo dat je HBO gratis krijgt bij een All-in-one premium pakket. Dus als je geïnteresseerd bent in extra zenderpakketten dan is het de moeite waard om Fiber in de gaten te houden.

  Aanbieden van combivoordeel

  Combivoordeel krijg je zodra je zowel een internetabonnement als mobiel abonnement bij deze provider afsluit. Niet alle providers bieden combivoordeel aan en inhoudelijk is combivoordeel ook niet bij alle providers gelijk. Wij hebben alle combivoordelen van de providers op een rij gezet!

  Combivoordeel

  Ziggo klantenvoordeel

  Ziggo biedt iets unieks: Club Ziggo. Met Club Ziggo kan je met korting of in de voorverkoop kaarten bemachtigen voor evenementen in het Ziggo Dome. Dat is toch een leuk extraatje en een stukje extra service van Ziggo naar haar klanten toe! Dit voordeel geldt natuurlijk voor alle Ziggo-klanten, niet alleen voor de nieuwkomers. Daarnaast biedt Ziggo een zeer concurrerend internetpakket. Ook biedt Ziggo als kabelaanbieder een goedkoper internet en tv-pakket aan welke concurreert met andere (DSL-)providers. Het verschil tussen het voordeelpakket en de goedkoopste Connect & Play Start hebben we voor je uitgezocht.

  Eigen tv-programma's en filmdiensten

  Sommige providers bieden in het tv-pakket hun eigen programma's en/of filmdiensten aan. Van een gewoon tv-pakket mag je bijna uitgaan van zo'n 50 zenders, soms iets meer, soms iets minder. Voor films heb je meerdere opties, maar niet per se van de providers zelf. Je hebt dan ook filmdiensten die voor iedereen beschikbaar zijn, denk dan bijvoorbeeld aan Videoland, Netflix en HBOAls je liever alleen een internetabonnement afsluit en toch tv kijkt dan kan je kiezen voor Netflix of Videoland. Dit kan je ook streamen naar je televisie. Eigen tv-programma's van providers zijn zeer schaars. De enige providers die hun eigen programma's maken zijn KPN en Ziggo.

  • KPN. KPN pakt het dit jaar helemaal professioneel aan, eind 2016 komt de KPN-serie Brussel uit. Dit is een politieke dramaserie die zich afspeelt in Brussel. Het scenario is geschreven door Leon de Winter dus dat belooft wat moois te worden! Alle KPN tv-programma's worden geproduceerd door KPN-Presenteert.
  • Ziggo. Ziggo heeft een eigen kanaal met verschillende films en series; MyPrime. Maar het meest besproken kanaal van Ziggo is Ziggo Sport. Sinds Max Verstappen raced als geen enkele Nederlander ooit voor hem heeft gedaan, en als de Benjamin van de Formule 1 krijgt het veel publiciteit in Nederland. In Nederland is de Formule 1 alleen te zien zijn via Ziggo Sport. En als je graag voetbal kijkt dan is een abonnement op Ziggo Sport zeker te overwegen. Ze zenden namelijk de volgende competities uit: Spaanse, Engelse, Portugese, Belgische en de Schotse. Daarnaast hebben ze ook de rechten voor de kwalificatie duels voor het WK 2018 en de Champions League.  

  Radiozenders in je pakket

  Bij de tv-zenders zitten ook radiostations, vaak zitten er zo rond de 30 radio stations bij je tv-pakket. Dit is niet de enige manier om radio te luisteren, je kan het natuurlijk via de analoge radio doen maar ook via het internet. Als je via het internet naar de radio luistert dan heb je veel meer keuze, je bereik is dan eindeloos! Lees meer over de voor- en nadelen van internetradio

  Voordelen van internet radio

  Vergelijken en overstappen

  Internet vergelijken doe je meestal om te kijken of je op dit moment het meest passende pakket hebt. Misschien vind je dat je elke maand teveel geld kwijt bent aan je internetabonnement. Het kan ook een andere reden hebben, maar let op: als je last hebt van storingen of traag internet dan hoef je niet per se over te stappen om het te verhelpen. Een goede eerste stap is contact opnemen met je provider, via forum, chat of sociale media. Misschien dat het een bekend probleem is en dat zij een oplossing weten. Je kan ook onze tips raadplegen om je internet te verbeteren thuis. En als je er achter komt dat je helemaal goed zit nu, dan kan je beter je internet pakket verlengen en maar beter niet overstappen

  Hulp bij vergelijken

  Mocht je liever wel willen overstappen dan kan het zijn dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Het geheim van het vinden van een passende internetaanbieding heeft mijn collega al eerder onthuld. Als je hier toch nog hulp bij wilt hebben, dan is dat begrijpelijk, daar is onze klantenservice voor! Je kan met al je vragen bij hen terecht en zij zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.

  Kies het juiste moment om over te stappen.

  Als je de keuze voor het nieuwe pakket hebt gemaakt dan moet je alleen nog weten hoe je overstapt en wanneer het beste moment is. Check eerst bij je huidige provider wanneer je contract afloopt, als deze nog niet is afgelopen dan mag je huidige provider de resterende abonnementskosten in rekening brengen. Wanneer ze dat in een keer afschrijven is dat wel even schrikken. Het is dus zeker de moeite waard om dit even te checken en wellicht daarom de overstap uit te stellen.  Als je contract al afgelopen is, of je neemt die afkoopsom voor lief, dan kan je overstappen. Je kan vragen aan je nieuwe provider of zij jouw oude abonnement willen opzeggen. Dat is wel zo makkelijk, dan hoef je zelf geen formulieren e.d. in te vullen. Mocht je er niet helemaal uitkomen dan kan je het altijd aan onze klantenservice vragen of aan de klantenservice van je nieuwe provider, zij helpen je natuurlijk graag als nieuwe klant! 

  Michelle

  Mijn naam is Michelle. Ik ben een IBO-student aan de Universiteit Leiden en ben redacteur bij Prijsvergelijken.nl. Doordat ik veel schrijf over internetpakketten en mobiele telefonie, ben ik nu specialist op het gebied van internet en tv en mobiele abonnementen. Als content medewerker doe ik altijd mijn best om complexe producten zo duidelijk mogelijk uit te leggen in artikelen om zo klanten verder te helpen.

  1 reactie

  norman christen

  18 maart 2018 08:56

  Geachte Michelle, misschien kan je mij helpen. Op dit moment heb ik glasvezel via Telfort en wil bij hun weg om de reden dat ik het signaal van decoder van telfort niet in de ab vab lg kan zetten

  Laat hier een reactie achter
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
  Schrijf een reactie!
  Schrijf een reactie!
  Bedankt voor uw reactie
  Wij controleren het bericht.