prijsvergelijken

Zo kun jij je wifi signaal versterken in 5 stappen!

8 juli 2022 (laatste wijziging 2 februari 2024) door Annick

Herken je dit? Je betaalt maandelijks een vermogen voor je internet abonnement, maar je komt niet eens in de buurt van de snelheid waarvoor je betaalt. Het is erg frustrerend als de wifi niet werkt zoals het zou moeten werken. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om je snelheid en je verbinding te verbeteren. En hier hoef je niet eens technisch aangelegd voor te zijn. Scheelt je weer een vervelend belletje naar de klantenservice.

Hoe maak je draadloos internet sneller?

Het zou leuk zijn als je in een paar stappen je internet sneller krijgt. Maar als je betaalt voor een snelheid van 50 Mb/s, is een snelheid van 100 Mb/s nou eenmaal niet mogelijk. Het zou dus ook goed kunnen dat je nu gewoon aan je max zit, en een hogere internetsnelheid nodig hebt. Hiervoor kun je het beste wél naar je provider. Of je kunt kijken of er andere mogelijkheden op je adres zijn. Glasvezel bijvoorbeeld.

bekijk je opties

Misschien betaal je momenteel al voor een hoge snelheid, maar heb je niet het gevoel dat je die snelheid ook daadwerkelijk haalt. Wat kun je dan doen? Simpel: voer een speedtest uit. Hiermee zie je direct wat de snelheid is die je binnenkrijgt. Het beste is om de speedtest op verschillende tijdstippen van de dag uit te voeren, en op verschillende manieren.

Meet de snelheid bijvoorbeeld wanneer je vlakbij de router zit en juist wanneer je er wat verder af zit. Ook is het handig om de verschillen te zien als je verbonden bent met wifi of met een UTP-kabel. Als je gebruikmaakt van wifi heb je eerder te maken met snelheidsverlies. 

Is de snelheid die je zou moeten halen steeds ver te zoeken? Bekijk dan de volgende stappen om je wifi signaal te verbeteren!

Volg deze 5 stappen voor het versterken van je wifi signaal

Veel mensen denken bij een trage verbinding gelijk aan de provider. Toch spelen er meer factoren mee. De dikte van je muren in huis bijvoorbeeld. Met betonnen muren heb je grote kans dat je boven op zolder een slechte internetverbinding hebt. Hoe je dit en andere problemen oplost, lees je hier!

1: Zet je router op een centrale plek

Natuurlijk wil je in huis op zoveel mogelijk plekken gebruikmaken van je internetverbinding. Je router zorgt ervoor dat de internetverbinding overal wordt verspreid. Zet je router dus op een zo centraal mogelijke plek in huis. Bij veel mensen is de router in de meterkast te vinden of weggestopt achter de bank. Logisch, want al die snoeren maken het er niet mooier op in huis.

Toch is het belangrijk dat de router zoveel mogelijk bereik heeft. Hoe meer ruimte het apparaat heeft, hoe beter. Ook het draaien van de antennes kan helpen. Zet de router op een hogere plaats, zoals op heuphoogte in plaats van op de grond.

2: Internet verbeteren met wifi-versterkers

Het is waarschijnlijk wel herkenbaar: zodra je naar boven loopt, veranderen de 4 streepjes wifi geleidelijk aan in 3... 2... 1. 

Als je op de verdieping waarop de router staat, wél goed internet hebt, kun je ervoor kiezen je wifi signaal te versterken. Er zijn verschillende apparaten die je hiervoor kan aanschaffen. Voorbeelden zijn:

  • Access point
  • Powerline adapter
  • Mesh-netwerk 

Er zijn verschillende voor- en nadelen van al deze vormen van wifi-versterkers. Lees hier meer over in ons artikel over het bouwen van het beste thuisnetwerk

3: Gebruik zo min mogelijk apparaten via wifi en bluetooth, of vermijd de 2,4 GHz frequentie

Tegenwoordig kunnen steeds meer apparaten verbonden worden met je wifi-netwerk. Leuk, wanneer je wasmachine je een berichtje stuurt dat de was klaar is. Of dat je je oven kan voorverwarmen op afstand. Maar gebruik je deze functies heel af en toe of helemaal niet? Dan kun je de wifi-verbinding met deze apparaten beter verbreken. Het kan namelijk een stoorzender zijn voor je andere, belangrijkere apparaten die ook draadloos internet nodig hebben.

Tip: Ook apparaten via bluetooth kunnen storen, denk aan een babyfoon! 

Er is nog een manier om deze stoorzenders te vermijden. Dit doe je door in je router-instellingen de frequentie van 2,4 GHz te wijzigen naar 5 GHz. Bijna alle elektrische apparaten maken gebruik van 2,4 GHz. Daardoor krijg je algauw storing op je wifi-verbinding.

Als je kiest voor 5 GHz, kun je dit vermijden. Het nadeel van deze frequentie is wel dat je signaal minder ver reikt. Het is dus vooral interessant wanneer je vaak internet gebruikt op dezelfde verdieping als de router. Bovendien moeten je apparaten die gebruikmaken van wifi, wel de 5 GHz frequentie ondersteunen. Dit is met oudere apparaten niet altijd het geval. 

4: Kies voor nieuwe apparatuur

Het versterken van je wifi signaal wordt lastiger als je oude apparaten blijft gebruiken. Verouderde apparatuur kan een slechte invloed hebben op je internetsnelheid. Hierbij kun je denken aan verouderde apparatuur van je provider, zoals een router of een tv-ontvanger. Maar ook je eigen apparatuur kan van invloed zijn op de snelheid.

Is je laptop bijvoorbeeld ouder dan 5 jaar, dan zal je dit gaan merken tijdens het surfen. Nieuwe apparatuur is benodigd om optimaal gebruik te maken van je verbinding.

Zit je al erg lang bij dezelfde provider en kan je je niet meer herinneren dat je (modem)router vernieuwd is? Neem dan eens contact op met je provider. Misschien is je internet binnen no-time weer een stuk sneller door nieuwe apparatuur van je provider. Je kunt ook overwegen een eigen modem te gebruiken, maar houd er rekening mee dat dit nogal wat voeten in de aarde heeft.

Overigens: wanneer een provider een nieuwe versie (modem)router op de markt heeft, wil dit niet zeggen dat je daar als bestaande klant van kan profiteren. Heb je dus een defect apparaat en wil je een nieuwe? Dan krijg je vaak dezelfde versie die je al had. Wil je dus een router die meegaat met de nieuwste wifi ontwikkelingen? Stap dan over naar een andere provider. Je krijgt dan altijd de nieuwste apparatuur. 

start internet vergelijken

Je kunt ook overwegen om je eigen router te gebruiken, en die van je provider te laten voor wat het is. Routers van providers zijn voor de meeste huishoudens prima, maar veel geavanceerde instellingen zijn geblokkeerd. Dat wordt gedaan om de klantenservice te ontlasten met teveel technische vragen. Als je je wifi instellingen het liefst in de hand wil hebben, kun je dus het beste een eigen router aanschaffen. 

Elke provider is verplicht een vrije modem/router keuze aan te bieden. Neem contact op met de klantenservice van je (nieuwe) provider om te zien hoe dit in z'n werk gaat. Bedenk van tevoren wel dat je met vragen over je eigen modem/router niet terecht kan bij de klantenservice van je provider.

5: Verander het wifi-kanaal op je router

Woon je in een appartement of studentenhuis, waar iedereen een eigen router heeft? Dan kan het veel schelen om het wifi-kanaal op je router te wijzigen.

Veel routers staan namelijk standaard ingesteld op hetzelfde kanaal. Dit kan zorgen voor 'digitale drukte', die je gemakkelijk kunt vermijden door gebruik te maken van een ander kanaal.

Er zijn hiervoor een aantal stappen die je kunt ondernemen:

  • Scan de wifi kanalen bij jou in de buurt. Dit kan met gratis programma's als InSSIDer of Wifi Analyzer. Hiermee kun je zien welk kanaal het meest gebruikt wordt, en welke je dus het beste niet kunt hebben. 
  • Ga naar de site van je router, waar je de instellingen kunt wijzigen. (Tip: dit staat vaak vermeld op de router zelf of op de site van je provider.)
  • Stel het juiste kanaal in voor je router.

Is het versterken van je wifi signaal niet gelukt?

Heb je alle stappen doorlopen, maar merk je geen verbetering? Ook niet als je vlakbij de router zit? Misschien is het dan mogelijk om je internetsnelheid te verhogen bij je huidige abonnement, of om over te stappen naar een ander provider. Geen idee aan welke snelheid je moet denken? Bekijk dan welke snelheid je precies nodig hebt!

Op onze internet vergelijker kun je alle providers met elkaar vergelijken. Vul je postcode in om precies te zien welke snelheid bij jou beschikbaar is. 

start internet vergelijken

Annick

Mijn naam is Annick. Dagelijks schrijf ik artikelen omtrent internetpakketten en mobiele abonnementen. Met mijn artikelen probeer ik het vergelijken zo eenvoudig mogelijk te maken. Zodat jij het juiste abonnement kunt vinden.

Terug naar vergelijking
Start de chat