prijsvergelijken

Internet provider kiezen voor dummies

20 mei 2016 (laatste wijziging 16 december 2016) door Michelle

Ben jij een dummie als het gaat om internet providers kiezen? Geen nood, je bent niet de enige. Als je geen verstand van internet hebt kan het afsluiten van een abonnement een ramp zijn. Je weet niet waar je moet beginnen, waar je op moet letten en welke provider waarvoor staat. Met dit artikel 'Internet provider kiezen voor dummies' help ik je op weg zodat je weet waar je op letten moet tijdens het internet vergelijken.

Internet provider kiezen voor dummies

Een aantal variabelen spelen een rol bij de keuze van je internet provider. Een gemiddelde internetgebruiker heeft meestal aan 20 à 30 Mb/s wel genoeg. In welke categorie jij thuishoort, lees je in ons artikel over internetsnelheden. Verder is het vooral van belang om te weten wat voor jou belangrijk is. Even een rijtje aan mogelijke punten: snelheid, extra's bij je pakket, levertijd, prijs, populariteit, installatie en combivoordeel. Voor al deze punten zal ik aangeven welke providers het meeste aan dit punt voldoen en welke providers het minst. Zo kan je de provider vinden die het beste bij jou past.

Internetsnelheid kiezen

Als je graag wilt dat je internet snel is zonder haperingen dan kan je meestal het beste kiezen voor internet via de kabel of, als dat beschikbaar is, via glasvezel. Providers die internet over de kabel leveren zijn Ziggo en Caiway, OnsBrabantNet en Fiber leveren internet via glasvezel. Hierdoor kunnen zij die snelheid het beste garanderen. Internet via de kabel garandeert de beloofde snelheid van het pakket en via glasvezel is de allersnelste verbinding mogelijk! Sommige providers leveren via DSL maar ook via glasvezel mits er een aansluiting is op het adres.

Is internet over DSL dan altijd traag? Nee, zeker niet. De meeste internetproviders leveren DSL-internet, en dit is ook erg populair. Tijdens het vergelijken van internet en tv moet je alleen wel goed opletten wat de werkelijke snelheid is die je krijgt. De snelheid die je kan ontvangen hangt af van de afstand tot de wijkcentrale waarin het internet wordt 'verdeeld', hoe verder van de wijkkast hoe meer snelheidsverlies en dus hoe trager het internet. Daarbij komt dat DSL op verschillende manieren in de wijk kan worden aangelegd, via ADSL en VDSL. Als in jouw wijk het nieuwere VDSL is gebruikt, zal je ook minder snelheidsverlies hebben.

Internetpakketten met extra opties

Er zijn allerlei extra's bij providers beschikbaar als je je pakket afsluit. Dit zijn gratis opties waar je gebruik van kan maken, het is niet hetzelfde als combivoordeel. Deze extra's krijg je altijd bij een bepaald pakket en daar hoef je dus verder niets extra's voor te af te sluiten. Als je dit interessant vindt, kijk dan eens naar de volgende providers: Ziggo, KPN en XS4ALL. Provider Telfort staat bekend om veel extra's en scherpe prijzen, je krijgt gewoon veel waar voor je geld bij hun pakketten.

Extra opties bij internetpakket Ziggo

Bij Ziggo krijg je bijvoorbeeld toegang tot ongeveer 2 miljoen WiFiSpots door het hele land, geheel gratis en veilig te gebruiken wanneer je een internet of mobiel abonnement hebt. Ook krijg je bij Ziggo de gratis HorizonGo app waarmee je online op je smartphone of tablet live tv kan kijken, je kan zelfs programma's terug kijken via deze app! Ziggo biedt nog meer extra's bij hun pakketten, die kan je vinden op hun website.

Extra opties bij internetpakket KPN

Bij Alles-in-1 Standaard van KPN krijg je ook gratis Spotify Premium, hiermee kan je zonder reclames naar ongelofelijk veel muziek luisteren in (bijna) alle genres! Alle andere extra's en voordelen van pakketten kan je opzoeken op de site van KPN. Als je besluit om naast je internetpakket ook een smartphone abonnement bij KPN af te sluiten, dan geeft KPN bij een alles-in-1 pakket o.a. €5,- korting op mobiel en dubbele data/SMS en belminuten.

Extra opties bij internetpakket XS4ALL

XS4ALL geeft bij ieder internetpakket 250 Mb/s gratis voor Internet Onderweg, dit is een simkaart waardoor je 4G kan ontvangen op je Laptop of tablet. Daarnaast kan je gratis bellen met andere XS4ALL klanten wanneer jullie allebei een bel-abonnement van ze hebben. Last but not least: ze zijn al vijf jaar verkozen tot meest klantvriendelijke provider van Nederland! Een extra service waar je niets extra's voor hoeft aan te schaffen.

Extra opties bij internetpakketten overige providers

Providers die zich niet onderscheiden door extra's weg te geven zijn: Online, Caiway, Fiber en Tele2. Bij deze providers is veel mogelijk maar wel tegen een beetje extra. Vaak zijn dit soort providers met hun pakketten goedkoper.

Internet kiezen op levertijd

Wil je zo snel mogelijk je nieuwe internet aangesloten hebben, en zo min mogelijk risico lopen om zonder internet te zitten? Dan zijn XS4ALL, Ziggo en Caiway de providers die dat het beste kunnen regelen. Een normale levertijd voor een nieuwe internetaansluiting is drie tot vijf weken. Telfort en KPN o.a. leveren vanaf twee weken na bestelling. Bij XS4aLL kan je voor €65,- eenmalig extra ben je binnen 24 uur weer online. Dit is de meest snelle service in het land, en kost dus ook iets extra. Hun reguliere levertijd is vanaf twee weken. Ziggo's reguliere levertijd is het kortst, zij kunnen je aansluiten binnen twee weken. Dit komt doordat de kabels van Ziggo al actief zijn, ze hoeven jou alleen er nog maar mee te verbinden. Caiway levert ook binnen 2 weken. De overige internet providersleveren tussen de drie en de vijf weken.

Internet kiezen op prijs

Is het voor jou belangrijk dat je niet teveel betaalt voor je internetpakket? Een strak budget is het best te hanteren met de providers Tele2, Telfort, Vodafone en Online. Deze prijzen zijn vanaf €22,- per maand, terwijl de meeste vanaf ongeveer €29,- per maand je aansluiten. Let wel goed op dat dit altijd DSL-internet bedraagt, en dat het dus belangrijk is dat je kijkt naar wat de werkelijke snelheid zou zijn bij jou thuis. Tijdens het internet vergelijken vul je je adresgegevens en postcodecheck in, daarna kan je de maximale prijs per maand aangeven en vervolgens sorteren op 'prijs oplopend'. Dan heb je het voordeligste pakket zo gevonden!

Als je zo min mogelijk wilt betalen kan je beter niet een pakket afsluiten bij XS4ALL, Caiway, OnsBrabantNet of KPN. Zij leveren goede en uitgebreide diensten maar zijn niet erg goedkoop.

Internet kiezen op populariteit

De meestgekozen provider van het land is Telfort. Dit komt doordat ze goedkoop zijn en een goede reputatie hebben. Andere populaire providers zijn Vodafone, Ziggo en Tele2. Deze providers zijn populair of omdat je veel extra's krijgt, een goede reputatie hebben en/of goedkoop zijn. Minder populaire providers zijn Caiway en OnsBrabantNet dit komt omdat Caiway alleen internet via kabel en glasvezelverbinding levert en OnsBrabantNet alleen via glasvezel. Dit is nu eenmaal een stuk duurder dan DSL-internet. Daarnaast hebben deze providers een beperkt verzorgingsgebied, hierdoor sluiten relatief weinig mensen een internet pakket af bij deze providers.

Internet kiezen op installatieservice

Ben je niet zo handig met installaties en kan je wel wat technische ondersteuning gebruiken? De beste installatieservice wordt geleverd door KPN, XS4ALL, Ziggo en OnsBrabantNet.

Internet installatie bij KPN

KPN zorgt dat er een monteur langskomt die 1 pc/laptop/tablet en 2 tv's en 1 telefoontoestel wordt aangesloten. Dit is geheel gratis! De monteur is hier zo'n twee tot drie uur mee bezig en dit kan voor je worden gedaan van maandag t/m vrijdag van acht tot zes. Alleen voor zogenaamd meerwerk zoals draden leggen of extra apparatuur aansluiten kunnen kosten worden gerekend, die zie je terug op je eerste factuur.

Internet installatie bij XS4ALL

Bij XS4ALL hebben ze ook een gratis monteur aan huis. De monteur installeert niet alleen de WiFi maar zorgt ook voor een extra netwerk waar gasten op kunnen, zo kunnen gasten wel gebruik maken van jou internet maar niet van de apparaten die aangesloten zijn op de WiFi (printers bijvoorbeeld). Daarnaast voert de monteur ook een WiFi-check uit, dit wil zeggen dat hij kijkt waar je wel en niet goed ontvangst hebt en geeft ook advies hoe dit te verbeteren.

Internet installatie bij Ziggo

Ziggo staat garant voor dat hun services het goed doen op één tv, één pc en één telefoontoestel. Je kan het makkelijk zelf installeren aan de hand van het installatiepakket en de handleiding, mocht je dan vragen hebben kan je bellen naar de klantenservice en die proberen je er dan telefonisch doorheen te loodsen. Als dit echter niet lukt kan je een gratis monteur aan huis krijgen. Een afspraak maken kan gemakkelijk door even met ze te bellen, het nummer vindt je op hun site.

Internet installatie bij OnsBrabantNet

OnsBrabantNet levert voor bepaalde handelingen ook een gratis monteur. Ze sluiten gratis voor je aan; tv, router, computer en telefoontoestel. Ze stellen de televisie ook in, en de switch voor de interactieve tv wordt ook zonder extra kosten aangesloten. De WiFi stellen ze in en beveiligen ze voor je. Ook kan het zijn dat je een email account krijgt (dit zit bij je pakket inbegrepen), deze zetten ze op je computer of tablet. Daarnaast sluiten ze de telefoon aan en testen ze of die het doet.

Internet installatie bij overige providers

De providers die op installatie het minst scoren zijn Caiway, Tele2 en Fiber. Hierbij moet je het vaak zelf aansluiten, een monteur kan je wel krijgen maar dan tegen een vergoeding.

Combivoordeel internetproviders

Je krijgt bij sommige internetproviders combivoordeel als je meerdere diensten afsluit. Het meeste combivoordeel krijg je bij KPN, op de voet gevolgd door Telfort.

Combivoordeel bij KPN

Bij KPN kan je uit verschillende voordelen kiezen, afhankelijk van wat je bij ze afsluit. Alle voordelen op een rijtje en wat je er voor moet afsluiten:

 • Gratis zenderpakket naar keuze, je kan kiezen tussen een HBO-pakket, Pluspakket (34 extra tv-zenders) of een kidspakket
  • Internet en Interactieve TV van KPN en één of meerdere mobiele abonnementen
 • Mb/s delen met het hele gezin
  • Minimaal twee mobiele abonnementen
 • Gratis bellen naar alle personen binnen het gezin
  • Minimaal twee mobiele abonnementen óf internet en vast bellen van KPN + minimaal één KPN mobiel abonnement
 • Dubbel zoveel Mb/s, belminuten en SMS
  • Internet van KPN en minimaal één mobiel abonnement
 • €5,- korting op elk mobiel abonnement
  • Internet van KPN + minimaal één mobiele abonnementen óf twee of meerdere mobiele abonnementen

 

Combivoordeel bij Telfort

De combivoordelen van Telfort lijken erg op die van KPN. Je kan bij Telfort deze voordelen krijgen:

 • Dubbele hoeveelheid Mb/s, belminuten en SMS
 • Gratis Telfort Veilig
 • Gratis Kidspakket, Opnemen pakket of HBO-pakket
 • €5,- korting op de factuur waar ook Interactieve Tv op staat.

De voorwaarden hiervoor staan op de site van Telfort.

Als je dit hebt gelezen en voor jezelf hebt bepaald wat het belangrijkste is, dan wordt het internetpakketten vergelijken makkelijker en kies je geheid de provider die goed bij jouw behoeften aansluit!

internet provider vinden voor dummies

Michelle

Mijn naam is Michelle. Ik ben een IBO-student aan de Universiteit Leiden en ben redacteur bij Prijsvergelijken.nl. Doordat ik veel schrijf over internetpakketten en mobiele telefonie, ben ik nu specialist op het gebied van internet en tv en mobiele abonnementen. Als content medewerker doe ik altijd mijn best om complexe producten zo duidelijk mogelijk uit te leggen in artikelen om zo klanten verder te helpen.