prijsvergelijken

Internet in het buitengebied

16 oktober 2014 (laatste wijziging 10 maart 2016) door Suzanne

Het zou anno 2015 niet meer moeten kunnen: zo'n trage verbinding dat je niet eens met z'n tweeën tegelijk kan internetten. Toch zijn er plaatsen in Nederland waar dit nog het geval is: de buitengebieden. Kleine kernen, gehuchten en buurtschappen waarvoor geen bebouwde kom is vastgesteld, worden tot het buitengebied gerekend.

Internet in het buitengebied

 

Internet in het buitengebied is niet zo vanzelfsprekend als in een dichtbevolkt gebied. Mensen in het buitengebied hebben vaak geen keuze tussen internetproviders. Een ADSL- of een ouderwetse satellietverbinding zijn de enige twee opties. ADSL is een goede mogelijkheid, maar helaas hangt de snelheid erg af van je afstand tot de wijkcentrale. Omdat de bevolkingsdichtheid erg laag is is dit voor veel mensen dus al snel een probleem. De afstand tot de wijkcentrale is al gauw zo ver dat je verbinding erg traag wordt. Niet handig als internet een van de manieren is om contacten te onderhouden met de buitenwereld. En laat het net zo zijn dat buitengebieden niet bekend staan om hun bereikbaarheid...

Bewoners ontevreden over internet in buitengebied

Veel mensen in buitengebieden hebben de handen uit de mouwen gestoken om maar iets gedaan te krijgen van de beschikbare internetproviders. Vaak helaas zonder resultaat. In februari is zelfs al een motie ingediend bij de minister van Economische Zaken. Dit hield in dat de overheid zou moeten meedenken met de initiatieven van bewoners in buitengebieden. De motie is aangenomen en het plan is om aanbieders aan te sporen om glasvezel in buitengebieden aan te leggen.

Verschillende opties voor internet in het buitengebied

Internet in buitengebied met een satellietverbinding

Woon je in een buitengebied en is de afstand tussen je woning en de wijkcentrale groot? Dan kan een satellietverbinding de oplossing zijn! Met een satellietverbinding kun je gebruikmaken van maximaal 20 MB/s. Dit is voor de gemiddelde internetgebruiker prima; je kunt er bijvoorbeeld bestanden mee downloaden en ook HD televisie is mogelijk.

Internet in buitengebied met 4G-internet

Een andere, wat duurdere optie, is om internet via 4G te nemen. KPN en ook Vodafone hebben het 4G netwerk door heel Nederland uitgerold, en het moet dus overal beschikbaar zijn. Of je op elke plek in Nederland ook die snelheid haalt, is wel de vraag. Wanneer er geen 4G beschikbaar is, wordt u vaak doorgeschakeld naar het langzamere 3G. Als je gebruik wilt maken van het 4G netwerk, is het handig om een MiFi router te kopen. MiFi staat voor Mobile Wifi; dit is dus simpel gezegd een mobiele router. Met een MiFi apparaat creëer je je eigen hotspot, dat is precies wat een normale router ook doet. De simkaart zorgt ervoor dat het apparaat vanzelf met het internet verbindt.

Als je voor 4G kiest, heb je wel een abonnement nodig. Een Sim Only abonnement is hiervoor het handigst: je krijgt hierbij een simkaart en je kunt zelf kiezen hoeveel MB je in de maand wilt. Aangezien het om internet in het hele huis gaat, dus vaak met meerdere computers en HD televisie, is het slim om zoveel mogelijk MB te kiezen.

Sommige aanbieders, zoals Vodafone, bieden een MiFi router met 4G aan plus een abonnement. Hierbij kun je kiezen tussen 1 GB, 3GB of 8GB. Voordat je iets gaat kiezen, is het handig om je eigen internetgebruik vast te stellen. Zit je alleen op internet om te mailen en wat op websites te kijken? In dat geval moet 1 GB genoeg zijn. Stel dat je bijna altijd met meerdere personen tegelijk van het internet gebruik maakt, dan is het handig om voor 3 GB te gaan - en als je echt gamet of grote bestanden downloadt is 8 GB slim.

Conclusie

De gemiddelde internetgebruiker kan prima uit de voeten met 20 MB/s. Hiermee is het mogelijk om bestanden te downloaden en HD televisie te kijken. Als je hier genoeg aan hebt, is het slim om een satellietverbinding te kiezen. Wil je echt snel internet in het buitengebied en ben je bereid er iets meer voor te betalen? In dat geval is 4G de oplossing. Maar we raden je aan om eerst alle opties op jouw adres te bekijken want 4G is erg duur.

 

internet in het buitengebied

 

Suzanne

Geen reacties
Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.