prijsvergelijken

  Zoeken

  Categorieën

  • Geen categorieën

Geen IS/RA-punt in huis?

22 december 2014 (laatste wijziging 28 maart 2017) door Suzanne

'Volgens mij heb ik geen IS/RA-punt in huis', zei een bezoeker laatst op de chat. En die had hij wel nodig voor het DSL-abonnement van zijn keuze. Je hoort er niet veel over, maar het klopt dat niet iedereen dat in huis heeft. Daarom ga ik je vertellen wat een IS/RA-punt is en waar je het voor nodig hebt. En wat je moet doen als je er geen hebt.

Wat is een IS/RA-punt

Via het IS/RA-punt komt de kabel van de netwerkaanbieders het huis binnen. Het IS/RA-punt functioneert als scheidingspunt tussen de apparatuur en bekabeling van de abonnee en die van de netwerkaanbieder. (IS/RA staat voor Infrastructuur Randapparatuur. Weet je dat ook weer.)

Hoe ziet een IS/RA-punt er dan uit? Er zijn verschillende aansluitingen:

V.l.n.r. Lasdoos (van voor 1990), IS/RA-punt 1990-1000, IS/RA-punt van 2000, hoofdcontactdoos in de woonkamer.

Herken je IS/RA-punt

In huizen van voor/rond de jaren zeventig is het IS/RA-punt meestal een vierpolig telefoonstopcontact (meest rechtse afbeelding) in de woonkamer. Een oudere variant is de lasdop (meest linkse afbeelding). Bij moderne woningen vind je het IS/RA-punt in de meterkast. (2 middelste afbeeldingen)

Waar heb je een IS/RA-punt voor nodig?

Het IS/RA-punt is het verdeelpunt waarop je jouw apparatuur zoals de modem, de tv en de telefoon kan aansluiten. Het is een vereiste voor DSL-abonnementen. (ADSL en VDSL). Anders werkt het gewoon niet. 

Heb je wel of geen IS/RA-punt in huis?

KPN heeft de IS/RA-punten aangelegd. Maar niet elk huishouden heeft een IS/RA-punt in huis. Dat geldt vooral voor oudere panden en woningen in de buitengebieden. Lastig, want als je op het platteland woont, ben je vaak afhankelijk van DSL omdat er geen kabel of glasvezel is aangelegd. (Lees hierover meer in onze andere blogs over internet in de buitengebied, en glasvezel in het buitengebied).

Zie je wel een aansluiting in je meterkast, maar werkt het niet? Laat er dan een vakman naar kijken. Let wel op dat je zelf nooit aan het IS/RA-punt gaat sleutelen! Je draait zelf namelijk voor de kosten op, in het geval dat de aansluiting kapot gaat.

3 mogelijke oorzaken waarom je geen IS/RA-punt in huis hebt

 • Er is wel een telefoonlijn, maar deze is niet gemonteerd in je meterkast,
 • Er is wel een hoofdleiding, maar deze is niet doorgetrokken naar je huis,
 • Er ligt geen hoofdleiding in je straat.

De kosten voor het krijgen van het IS/RA-punt variëren van rond de honderd euro tot zevenhonderd euro of zelfs hoger. Het monteren van het IS/RA-punt in je meterkast is hierbij het minste werk, maar denk eens aan het aanleggen van een hoofdleiding in je straat! Deze kosten lopen al gauw hoog op. Je snapt dus wel dat providers er niet happig op zijn om nieuwe klanten zonder IS/RA-punt te krijgen.

Wat moet je doen als je geen IS/RA-punt in huis hebt: 3 opties

 • Zelf laten aanleggen. Via een speciale website voor aansluitingen geef je aan dat je een IS/RA-punt wilt. Dan betaal je wel zelf voor de aansluiting. En dat is een kostbaar grapje.
 • Sluit een abonnement bij KPN af. Dat hoeft niet heel duur te zijn. Kies bijvoorbeeld voor het belbudget abonnement. Dit kost eenmalig 35 euro en daarna 12,50 euro per maand. KPN legt dan het IS/RA-punt bij jou aan. Dit doet KPN alleen niet als de hoofdleiding nog in je straat aangelegd moet worden!
 • Je kan in plaats van DSL voor glasvezel of kabel kiezen. Maar dan moet er dus wel een kabel- of glasvezelaansluiting zijn. 

Conclusie

DSL is een veelgebruikte verbinding voor internet. En dan heb je dus een IS/RA-punt nodig. Als je die niet hebt, kan je hem laten aanleggen. Maar als het je teveel gaat kosten, kijk dan eerst even verder. Misschien heb je helemaal geen IS/RA-punt nodig. Als er kabel of glasvezel is aangelegd, kun je daar een abonnement voor nemen. Ga internet vergelijken om te zien wat er mogelijk is op jouw adres. 

 

 

Geen Is/ra-punt in huis

Suzanne

2 reacties

Marja

5 mei 2017 21:17

Bij ons is wel een werkend isra-punt in de meterkast, ook een aansluiting in de woonkamer. Maar het punt is, in de woonkamer doet tv en internet ( modem ) het niet.
Als wij het modem aansluiten in de meterkast, buiten in het trappenhuis, doet het modem het wel. Wat kan er zijn, en wie is hier verantwoordelijk voor?
Bedankt, ik hoor het graag.
Marja

Bart

18 juli 2017 14:42

Hey Suzanne,

is KPN verplicht een ISRA punt aan te leggen als je een abo bij hen afsluit?

Laat hier een reactie achter
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Voer je naam in! Gebruik voor je naam alleen letters, spaties, punten, streepjes en/of schuine strepen.
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Invoer is niet herkend als geldig e-mailadres!
Schrijf een reactie!
Schrijf een reactie!
Bedankt voor uw reactie
Wij controleren het bericht.